Τα αμύγδαλα ανήκουν στην κατηγορία των ξηρών καρπών και αποτελούν μια πολύ καλή πηγή ενέργειας για τον οργανισμό (595 kcal/100g). Είναι πλούσια σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία συμβάλουν στη μείωση της LDL ή «κακής» χοληστερόλης και στην αύξηση της HDL ή «καλής» χοληστερόλης. Επιπλέον, είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που δρα ως αντιοξειδωτικό, περιορίζοντας την οξείδωση των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες, και προστατεύοντας, κατά συνέπεια, από την εμφάνιση εκφυλιστικών παθήσεων. Επιπλέον, είναι πλούσια σε ασβέστιο και φώσφορο, τα οποία συμβάλλουν στην υγεία των οστών. Το κάλιο και το μαγνήσιο που μας παρέχουν τα αμύγδαλα βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, συμβάλλοντας στην ρύθμιση της υπέρτασης.
Τι να προσέξω…
- Θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην ποσότητα, καθώς η υπερβολές μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού βάρους.
- Οι αλατισμένοι ξηροί καρποί μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης, γι’ αυτό θα πρέπει να επιλέγονται οι ανάλατοι, κυρίως από άτομα με υπέρταση.
- Η επεξεργασία πολλές φορές οδηγεί σε απώλεια πολλών θρεπτικών συστατικών, γι’ αυτό οι ωμοί ξηροί καρποί αποτελούν την καλύτερη επιλογή.
Λένα Εμμανουήλ, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc Αθλητική Διατροφή