Διατροφή & Υγεία

Βιολογικά προϊόντα… αναγνωρίστε τα

Τι είναι τα βιολογικά προϊόντα;

Βιολογικά είναι τα προϊόντα τα οποία παράγονται  φυσικές μεθόδους και διεργασίες, χωρίς τη χρήση συνθετικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, ενώ για την αντιμετώπιση των ασθενειών και των παρασίτων που εμφανίζονται γίνεται χρήση εναλλακτικών φυσικών μεθόδων. Επιπλέον, κατά την παραγωγή βιολογικών προϊόντων απαγορεύεται η χρήση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.

Τι προσφέρουν τα βιολογικά προϊόντα;

  • Οφέλη στο περιβάλλον:  η παραγωγή βιολογικών προϊόντων είναι πολύ φιλική για το περιβάλλον, αφού ακολουθούνται εντελώς φυσικές  διαδικασίες . Επιπλέον, η βιολογική γεωργία συμβάλλει στην ισορροπία αλλά και τη γονιμότητα του εδάφους.
  • Οφέλη για τον άνθρωπο: Τα βιολογικά προϊόντα, λόγω των φυσικών διαδικασιών παραγωγής τους, είναι απαλλαγμένα από φυτοφάρμακα, λιπάσματα, ορμόνες ή αντιβιοτικά, τα οποία ανιχνεύονται στα συμβατικά προϊόντα, και φαίνεται να σχετίζονται με την εμφάνιση διαφόρων ασθενειών.

Που οφείλεται το μεγάλο κόστος των βιολογικών προϊόντων;

Το κόστος των βιολογικών προϊόντων είναι σημαντικά μεγαλύτερο σε σχέση με αυτό των συμβατικών. Αυτό οφείλεται κυρίως στον τρόπο παραγωγής τους. Η απόδοση της βιολογικής παραγωγής είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με τα συμβατικά. Επιπλέον, απαιτείται μεγαλύτερος αριθμός εργαζομένων, ενώ το κόστος των συχνών ελέγχων που απαιτούνται για την πιστοποίηση των προϊόντων είναι αρκετά αυξημένο.  Ωστόσο, ο σταδιακά αυξανόμενος αριθμός καταναλωτών που επιλέγουν βιολογικά προϊόντα συμβάλλει σημαντικά στην μείωση του κόστους τους.

Πώς ελέγχουμε ότι ένα τρόφιμο είναι βιολογικό;

  • Το προϊόν θα πρέπει να αναγράφει την επωνυμία του παραγωγού, του συσκευαστή ή του μεταποιητή και επίσης, την επωνυμία ή τον κωδικό του οργανισμού ελέγχου. Στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετοί επίσημοι οργανισμοί ελέγχου και πιστοποίησης (ΣΟΓΕ -Σύλλογος Οικολογικής Γεωργίας Ελλάδος, ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΠΕ και ΔΗΩ, IRIS, BIOELLAS, κλπ) . Όλοι οι οργανισμοί πραγματοποιούν συστηματικούς ελέγχους σε όλη τη χώρα (μία ή περισσότερες φορές το χρόνο), σε όλα τα στάδια παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας του βιολογικού προϊόντος.
  • Ο νόμος επιβάλλει τα βιολογικά προϊόντα να είναι συσκευασμένα. Εξαίρεση αποτελούν εκείνα που πωλούνται στα κτήματα όπου παράγονται ή σε πιστοποιημένα καταστήματα και βιολογικές λαϊκές.
  • Τα βιολογικά προϊόντα είναι διαθέσιμα μόνον όταν είναι η εποχή τους.

 

Σήματα πιστοποίησης γνησιότητας

Βιολογικά τρόφιμα

 

Λένα Εμμανουήλ, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc Αθλητική Διατροφή

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s