Το όνομα «τσουρέκι» μάλλον υιοθετήθηκε από τους Έλληνες κατά την περίοδο της τουρκικής κατοχής, και προέρχεται από την Τουρκική λέξη «corek» που αναφέρεται σε οποιοδήποτε ψωμί είναι φτιαγμένο με ζύμη που περιέχει μαγιά. Το συναντάμε σε διάφορες εκδοχές, αλμυρό ή γλυκό, στρόγγυλο ή μακρόστενο, μαστιχωτό ή αφράτο, ανάλογα με την περιοχή.

Αν και σήμερα το τσουρέκι καταναλώνεται όλες τις ημέρες του χρόνου, έχει κυρίως συνδεθεί με την περίοδο του Πάσχα, και η παρασκευή του αποτελεί αναπόσπαστο έθιμο της περιόδου αυτής.

 

Τσουρέκι (Άκης Πετρετζίκης)

Υλικά:

  • 500g αλεύρι για τσουρέκι
  • 150g μέλι
  • 150 g νερό
  • 1 ½ κ. σούπας ζάχαρη
  • 150 g βούτυρο (100 + 50 για το τέλος)
  • Ξύσμα πορτοκαλιού
  • 15 g μαγιά
  • 10 g μαχλέπι
  • 2 βανίλιες
  • 1,5 g μαστίχα
  • 2 αυγά

 

Εκτέλεση

1. Βάζουμε στο μίξερ νερό και μαγιά με 2 κουταλιές αλεύρι και σκεπάζουμε με το υπόλοιπο από πάνω (το αφήνουμε να φουσκώσει).

2. Σε ένα τηγανάκι ζεσταίνουμε το μέλι, 100 γρ. βούτυρο, το ξύσμα, το μαχλέπι, τις βανίλιες και τη μαστίχα), μέχρι που να λιώσει το βούτυρο και όχι να κάψει, απλά να ζεσταθεί.

3. Στη συνέχεια το βγάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα αυγά και όλα μαζί μέσα στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να μπορεί να ξεκολλάει το μείγμα από τα τοιχώματα.

4. Στο τέλος προσθέτουμε τα 50 g κρύο βούτυρο ενώ χτυπάει το μίξερ. Μόλις απορροφηθεί το βούτυρο βγάζουμε από το μίξερ σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να κρυώσει (αλλά όχι σε πολύ ζεστό μέρος) περίπου για 1 – 2 ώρες.

5. Τέλος πλάθουμε τα τσουρέκια, τα αφήνουμε να ξαναφουσκώσουν για 30′ έως 1 ώρα και τα αλείφουμε με λίγο ασπράδι και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 – 30 λεπτά.

 

Advertisements