cooking-with-children

.

       Η μαγειρική με τα παιδιά δεν αποτελεί μόνο μια διασκεδαστική δραστηριότητα που μας βοηθάει να περνάμε δημιουργικό χρόνο μαζί τους. Το να ζητήσουμε από το παιδί μας να μας βοηθήσει στην κουζίνα φαίνεται να συμβάλλει, μακροπρόθεσμα, στο να υιοθετήσει έναν υγιεινό τρόπο διατροφής που θα το ακολουθεί σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Οι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό είναι πολλοί:

  • Το παιδί έρχεται σε επαφή με όλα τα τρόφιμα, τα γνωρίζει και τα συνηθίζει.
  • Όταν ένα παιδί συμμετέχει στην προετοιμασία ενός φαγητού  είναι πολύ πιθανό μετά να το δοκιμάσει. Γι’ αυτό, μαγειρέψτε χρησιμοποιώντας λαχανικά, όσπρια και άλλα τρόφιμα τα οποία δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστικά για τα παιδιά, βοηθώντας τα να τα δοκιμάσουν και να τα αγαπήσουν.
  • Το παιδί αποκτά δεξιότητες στη μαγειρική. Αυτό θα το βοηθήσει μελλοντικά στο να ετοιμάζει μόνο του το φαγητό του, αποφεύγοντας το «γρήγορο φαγητό» απ’ έξω.
  • Οι γονείς αποτελούν πρότυπο για τα παιδιά και τα παιδιά ένα σφουγγάρι που «ρουφάει» ότι βλέπει και ακούει. Γι’ αυτό ακολουθήστε έναν υγιεινό τρόπο μαγειρέματος, όπως ψήσιμο ή βράσιμο, αντί για τηγάνισμα ή τσιγάρισμα.
  • Τα παιδιά μαθαίνουν να παίρνουν πρωτοβουλίες, να συνδυάζουν υλικά και να πειραματίζονται με τη γεύση, και να γίνονται με αυτόν τον τρόπο πιο δεκτικά σε νέα τρόφιμα, γεύσεις και υφές.

 ..

Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού μπορείτε να του δώσετε και τις αντίστοιχες «αρμοδιότητες» στη κουζίνα.

.

Τα  πιο μικρά παιδιά μπορούν:

♦ Να ανακατεύουν υλικά σε κάποιο μπολ.

♦ Να βοηθάνε στο στήσιμο ου πιάτου, βάζοντας τη φαντασία τους και φτιάχνοντας διάφορα σχέδια που θα του κινήσουν και το ενδιαφέρον ώστε να δοκιμάσει.

♦ Να ρίχνουν τα υλικά λέγοντάς τους εσείς την ποσότητα.

♦ Να πλάθουν κουλουράκια και μπισκοτάκια.

.

Τα παιδιά μεγαλύτερων ηλικιών, μπορούν:

♦ να επιλέξουν μία συνταγή που θέλουν να φτιάξετε

♦ να σας βοηθούν να συγκεντρώσετε τα απαραίτητα υλικά για μια συνταγή

♦ να χτυπήσουν κάποια υλικά στο μπλέντερ

♦ να ανακατέψουν υλικά στο μίξερ

♦ να πλύνουν φρούτα και λαχανικά

♦ να κόψουν κάποια τρόφιμα (πάντα με τη δική σας επίβλεψη και με ιδιαίτερη προσοχή)

♦ να επιλέξουν διαφορετικά υλικά, μπαχαρικά και αρωματικά, και να αυτοσχεδιάσουν.

♦ να στήσουν μόνα τους το πιάτο, χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους.

.

Στην περίοδο της εφηβείας, μπορούν:

♦ να εκτελούν μόνα τους μια εύκολη συνταγή, υπό την επίβλεψή σας

♦ να ψάχνουν μόνα τους για συνταγές στο διαδίκτυο ή σε βιβλία μαγειρικής

♦ να χρησιμοποιούν τον φούρνο

♦ να στήνουν και να σερβίρουν ένα πιάτο.

.

Λένα Εμμανουήλ, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc Αθλητική Διατροφή

Advertisements