Το να μάθει ένα παιδί να τρέφεται υγιεινά είναι κάτι παραπάνω από δύσκολο τις περισσότερες φορές. Πολλά παιδιά αρνούνται να δοκιμάσουν νέα φαγητά, και δείχνουν μια απέχθεια για φαγητά όπως λαχανικά, φρούτα και όσπρια. Τεχνικές όπως η πίεση συνήθως έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα, με συνέπεια το παιδί να αναπτύσσει ακόμα πιο αρνητική στάση απέναντι σε κάποια φαγητά. Παρακάτω θα αναφέρουμε κάποιους τρόπους που θα σας βοηθήσουν να μάθετε το παιδί σας να τρώει σωστά.
.
.
.10 τρόποι να αντιμετωπίσετε ένα παιδί…δύσκολο στο φαγητό
- Ζητήστε από τα παιδιά να συμμετέχουν στην προετοιμασία κάποιων γευμάτων. Όταν ένα παιδί συμμετέχει στην προετοιμασία ενός φαγητού είναι πιο πιθανό να το δοκιμάσει.
- Δοκιμάστε διαφορετικές συνταγές για να μαγειρέψετε τα φαγητά που το παιδί δεν τρώει. Κάντε πιο ελκυστικούς συνδυασμούς για το παιδί (π.χ κανελόνια γεμιστά με σπανάκι, αντί για σπανακόρυζο) ή γεμίστε μια μεξικάνικη πίτα με λαχανικά και φασόλια).
- Δημιουργήστε μερίδες που να θυμίζουν «καναπεδάκια» πάνω στα οποία μπορείτε να βάλετε διάφορα θρεπτικά υλικά, όπως αυγό, λαχανικά, κάποια σάλτσα με βάση το γιαούρτι κλπ.
- Καθιερώστε μια συγκεκριμένη ώρα για τα γεύματα σας, και μην επιτρέπετε στο παιδί να τρώει πριν από αυτά. Ένα πεινασμένο παιδί είναι πιο εύκολο στο να πειραματιστεί με νέα τρόφιμα σε σχέση με ένα χορτάτο.
- Ζητήστε από το παιδί σας να δοκιμάσει μόνο μία μπουκιά από κάποιο νέο φαγητό, χωρίς ωστόσο να το πιέσετε να φάει μια ολόκληρη μερίδα. Με τον τρόπο αυτό θα έχει ήδη δοκιμάσει μια νέα γεύση.
- Βάλτε το ίδιο φαγητό πολλές φορές πάνω στο τραπέζι. Ένα παιδί ίσως χρειαστεί να έρθει σε επαφή με ένα τρόφιμο πολλές φορές μέχρι να το δοκιμάσει. Μην εκπλαγείτε αν ένα φαγητό γίνει το αγαπημένο τους, ενώ πριν δεν τους άρεσε. Η γεύση των παιδιών αλλάζει καθώς μεγαλώνουν.
- Δείξτε την προτίμησή σας για τα φαγητά που σερβίρετε στο τραπέζι. Οι γονείς είναι πρότυπα για τα παιδιά. Η δική σας στάση απέναντι στο φαγητό είναι αυτή που θα μιμηθούν και τα παιδιά στην διάρκεια της ζωής τους.Όταν το παιδί ακούει τους γονείς του να λένε πόσο πολύ τους αρέσει το μαρούλι με το καρότο στη σαλάτα για παράδειγμα, είναι πολύ πιθανό κάποια στιγμή να το δοκιμάσει.
- Μην επιβραβεύεται την προσπάθεια του παιδιού να φάει ένα φαγητό με κάποιο άλλο τρόφιμο. (π.χ αν φας τις φακές σου θα σου δώσω σοκολάτα). Με τον τρόπο αυτό, εξυψώνετε τη σοκολάτα στα μάτια του παιδιού, αφού τη χρησιμοποιείται σαν κάτι καλό και μειώνετε την αξία της φακής.
- Θέστε κανόνες. Μην είστε απόλυτα απαγορευτικοί, αλλά πείτε «ναι» κάποιες φορές που σας ζητούν κάποια φαγητά όπως π.χ. σοκολάτες, fast food, κλπ. Με τον τρόπο αυτό το παιδί θα μάθει να αποφασίζει πιο σωστά πότε πρέπει να πει «ναι» και πότε «όχι» σε κάποια φαγητά, υιοθετώντας έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής.
- Μην τα παρατάτε. Το να μάθεις ένα παιδί να τρώει σωστά είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και κόπο. Ωστόσο, η διατροφή των παιδιών, αντικατοπτρίζει και την υγεία τους, και η υγεία των παιδιών αξίζει και τον χρόνο και τον κόπο!
Λένα Εμμανουήλ, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc Αθλητική Διατροφή