Το φυλλικό οξύ (ή αλλιώς φολικό οξύ) είναι μία βιταμίνη του συμπλέγματος Β, η οποία είναι απαραίτητη για τη σύνθεση του DNA και του RNA. Είναι μια βιταμίνη ιδιαίτερη σημαντική τόσο πριν, όσο και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αφού παίζει καθοριστικό ρόλο στη σύνθεση του DNA του εμβρύου, καθώς και στην ομαλή διαίρεση των κυττάρων. Η ανεπαρκής πρόσληψη φυλλικού οξέος μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο έμβρυο και τον πλακούντα. Πιο συγκεκριμένα, η έλλειψη φυλλικού οξέος φαίνεται να σχετίζεται με μη φυσιολογική ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου, αποκόλληση του πλακούντα, πρόωρου τοκετού και γέννηση ελλιποβαρών νεογνών.
Διαιτητικές πηγές φυλλικού οξέως
Ο χυμός πορτοκαλιού, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια, οι φράουλες και τα φιστίκια είναι πλούσια σε φαλλικό οξύ, και θα πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής κάθε εγκύου ή γυναίκας που προγραμματίζει να μείνει έγκυος.
.
Συνιστώμενη πρόσληψη φυλλικού οξέος
♦ Γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας: 400 μg/ ημέρα
♦ Εγκυμοσύνη: 600 μg/ημέρα
Όταν η διαιτητική πρόσληψη είναι ανεπαρκής συστήνεται η χορήγηση συμπληρωμάτων των 300 μg/ ημέρα.
Λένα Εμμανουήλ, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc Αθλητική Διατροφή