Ένας μεγάλος μύθος γύρω από τη διατροφή. Τα ζυμαρικά ανήκουν στην ομάδα του αμύλου, και μαζί με το ψωμί, το ρύζι, τις πατάτες και άλλα, αποτελούν τη βάση της μεσογειακής πυραμίδας. Αυτό σημαίνει πως τρόφιμα αυτής της ομάδας θα πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής.
Αυτό που καθιστά τα ζυμαρικά παχυντικά δεν είναι οι θερμίδες που τα ίδια περιέχουν, αλλά ο τρόπος που μαγειρεύονται και σερβίρονται. Έτσι, το βούτυρο που χρησιμοποιείται μετά το μαγείρεμα, καθώς και οι βαριές (συνήθως λευκές) σάλτσες με τις οποίες γαρνίρονται, αυξάνουν κατά πολύ τις θερμίδες τους. Ωστόσο, αν αντικαταστήσουμε τις λευκές σάλτσες με μια σάλτσα φρέσκιας ντομάτας, δημιουργούμε ένα ισορροπημένο και υγιεινό πιάτο.
Λένα Εμμανουήλ, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc Αθλητική Διατροφή