Ο θυρεοειδής αδένας εντοπίζεται πίσω από τον λάρυγγα και και παίζει σημαντικό ρόλο στην ομαλή λειτουργία πολλών συστημάτων του οργανισμού. Από τον αδένα αυτό συντίθενται και εκκρίνονται οι θυρεοειδικές ορμόνες, τρι-ιωδοθυρωνίνη (Τ3) και θυροξίνη (Τ4) οι οποίες συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού.
.
.
Δράσεις των θυρεοειδικών ορμονών
♦ Μεταβολισμός: ΟΙ θυρεοειδικές ορμόνες συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του βασικού μεταβολισμού, με αποτέλεσμα να καίμε καλύτερα αυτά που τρώμε.
♦ Θερμογένεση: Λόγω της αύξησης των καύσεων στον οργανισμό, αυξάνεται και η παραγωγή θερμότητας.
♦ Ανάπτυξη: οι θυρεοειδικές ορμόνες Τ3 και Τ4 παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των εμβρύων και των νεογνών.
♦ Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ): τα φυσιολογικά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών επηρεάζουν την διανοητική ικανότητα.
♦ Αναπαραγωγικό σύστημα: σε καταστάσεις υποθυρεοειδισμού παρατηρείται υπογονιμότητα.
.
Ασθένειες του θυρεοειδή αδένα
Μία βλάβη στον θυρεοειδή αδένα μπορεί να οδηγήσει είτε σε υπολειτουργία του, είτε σε υπερλειτουργία.
- Υποθυρεοειδισμός: Χαρακτηρίζεται η κατάσταση κατά την οποία ο θυρεοειδής υπολειτουργεί και δεν μπορεί να συνθέσει την απαραίτητη ποσότητα ορμονών, με αποτέλεσμα τα επίπεδα αυτών στο αίμα να είναι χαμηλά.
- Υπερθυρεοειδισμός: χαρακτηρίζεται η κατάσταση κατά την οποία ο θυρεοειδής αδένας υπερλειτουργεί με αποτέλεσμα να εκκρίνεται μεγαλύτερη ποσότητα ορμονών από αυτή που χρειάζεται.
Και οι δύο αυτές καταστάσεις είναι παθολογικές, και οδηγούν σε δυσάρεστα αποτελέσματα. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι πριν την εμφάνιση του υπερ- ή υποθυρεοειδισμού μπορεί να υπάρξει ένα διάστημα κατά το οποίο ο θυρεοειδής δεν θα δουλεύει σωστά, αλλά θα είναι σε θέση να παράγει την απαραιτητη ποσότητα ορμονών. Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για τον υποκλινικό υπερθυρεοειδισμό, ή τον υποκλινικό υποθυρειειδισμό.
.
Συμπτώματα δυσλειτουργίας θυρεοειδή αδένα
Ο υπερθυρεοειδισμός και ο υποθυρεοειδισμός εκδηλώνονται με διάφορα συμπτώματα, τα οποία μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιληφθούμε πως κάτι δεν πηγαίνει καλά.
Λένα Εμμανουήλ, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc Αθλητική Διατροφή