Άλλος ένας μεγάλος διατροφικός μύθος που επικρατεί εδώ και χρόνια. Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως αν συνδυάσουμε την πρωτεΐνη με υδατάνθρακες θα οδηγηθούμε σε αύξηση του σωματικού μας βάρους.
Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία επιστημονική μελέτη που να έχει δείξει κάτι τέτοιο, καθώς η αύξηση του βάρους εξαρτάται από το ισοζύγιο ενέργειας (δηλαδή, πόσες θερμίδες θα πάρει ένα άτομο μέσα στη μέρα και πόσες θα κάψει). Αντίθετα, στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, το κάθε γεύμα θα πρέπει να περιέχει πρωτεΐνη, υδατάνθρακες και λίπος ώστε να θεωρηθεί πλήρες.
Όσον αφορά τη ρύθμιση του βάρους, ο συνδυασμός των υδατανθράκων με πρωτεΐνη μειώνει το γλυκαιμικό δείκτη του γεύματος. Αυτό σημαίνει πως η αύξηση της γλυκόζης του αίματος γίνεται σταδιακά, δίνοντας έτσι τον χρόνο στον οργανισμό να μεταβολίσει σωστά τα θρεπτικά συστατικά και να αποφευχθεί η αποθήκευση λίπους, ενώ ταυτόχρονα αποφεύγονται επεισόδια υπογλυκαιμίας και υπερβολικής πρόσληψης τροφής.
Λένα Εμμανουήλ, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc Αθλητική Διατροφή
elemmanouil@gmail.com