Τι είναι η στέβια;
Η στέβια (Stevia rebaudiana) είναι ένα φυτό το οποίο χρησιμοποιείται ως γλυκαντικό σε ροφήματα και στην παρασκευή γλυκών. Τα φύλλα του φυτού στέβια περιέχουν μια ουσία
που ονομάζεται στεβιόζη ή στεβιόλη και έχει γλυκαντικές ιδιότητες.
Η γλυκαντικές ιδιότητες του φυτού στέβια είναι γνωστές εδώ και αιώνες
στους λαούς της Νότιας Αμερικής, οι οποίοι την χρησιμοποιούσαν ως φυσικό γλυκαντικό.
Η στέβια υπερισχύει της κοινής ζάχαρης, καθώς δίνει μέχρι και 300 φορές γλυκύτερη γεύση, χωρίς, ωστόσο να δίνει θερμίδες. Επιπλέον, είναι ένα φυσικό προϊόν όπως η ζάχαρη, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα γλυκαντικά που κυκλοφορούν στο εμπόριο.
.
Είναι ασφαλής η κατανάλωση στέβιας;
ΟΙ διεθνείς οργανισμοί υγείας και τροφίμων (JECFA WHO/FAO, U.S Food and Drug Administration-FDA, European Food Safety Authority’s – EFSA) έχουν χαρακτηρίσει την τη στέβια ως ασφαλές γλυκαντικό που μπορεί να χρησιμοποιείται από τους ανθρώπους. Μάλιτσα, το 2011 η Ευρωπαική Επιτροπή έδωσε την έγκριση για τη χρήση του φυτού στέβια σε τρόφιμα και ροφήματα.
.
Πόση στέβια μπορώ να καταναλώσω;
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) συστήνει ως αποδεκτή ποσότητα στέβια τα 4mg ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα.
.
Λένα Εμμανουήλ, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc Αθλητική Διατροφή
elemmanouil@gmail.com