Τι είναι η αιθυλική αλκοόλη;

Η αιθυλική αλκοόλη ή αιθανόλη, γνωστή και ως «αλκοόλ»  αποτελεί ένα προϊόν ζύμωσης των σακχάρων και του αμύλου. Αποτελεί ένα εύφλεκτο υλικό, ωχρού χρώματος το οποίο χρησιμοποιείται στην παραγωγή αλκοολούχων ποτών.

Η ποσότητα αιθανόλης που περιέχεται σε κάθε ποτό εξαρτάται από το είδος του. Οι κύριες πηγές αιθανόλης είναι τα οινοπνευματώδη ποτά που προέρχονται από ζύμωση (κρασί, μπύρα) και αυτά που προέρχονται από απόσταξη (ουίσκι, ούζο, τσίπουρο, βότκα, τζιν, κλπ).

 .

Έχει θερμίδες το αλκοόλ;

θερμίδες

Η απάντηση είναι «ναι», και μάλιστα αρκετές. Συγκεκριμένα, 1 g αιθανόλης περιέχει 7 θερμίδες, νούμερο αρκετά μεγάλο αν το συγκρίνει κανείς με τις θερμίδες που δίνουν τα υπόλοιπα μακροθρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη). Οι θερμίδες που περιέχει η αιθανόλη είναι «κενές» θερμίδες, καθώς δεν περιέχουν βιταμίνες ή μέταλλα. Αντίθετα, η πρόσληψη αιθανόλης φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά την απορρόφηση κάποιων βιταμινών και μετάλλων.

 .

 

αλκοόλ

.

Πόση ποσότητα αλκοόλ μπορώ να καταναλώνω;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) συστήνει για τις γυναίκες μέχρι 2 ποτήρια την ημέρα και για τους άνδρες μέχρι 3 ποτήρια. Φυσικά, οι παραπάνω συστάσεις αφορούν υγιή άτομα, ενώ σε παθολογικές καταστάσεις θα πρέπει πάντα να προσαρμόζεται.

Η μέτρια κατανάλωση κρασιού φαίνεται να συμβάλλει στην καλή υγεία της καρδιάς, ενώ η υπερβολική πρόσληψη αλκοόλ έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.

 .

Συστάσεις κατά την κατανάλωωση αλκοολούχων ποτών

  1. Μην πίνετε αλκοόλ μαζί με το γεύμα σας. Η πρόσληψη αλκοόλ επηρεάζει την απορρόφηση κάποιων βιταμινών.
  2. Μην πίνετε αλκοολούχα ποτά νηστικοί. Προτιμήστε λιπαρά τρόφιμα, πριν ή κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης αλκοόλ, καθώς το λίπος φαίνεται να καθυστερεί την απορρόφηση της αιθανόλης από τον οργανισμό.
  3. Προτιμήστε τα αλκοολούχα ποτά που προέρχονται από ζύμωση (κρασί, μπύρα) και όχι από απόσταξη (ούζο, τσίπουρο, βότκα, ουίσκι, τζιν).
  4. Προτιμήστε κρασί, και ιδιαίτερα το κόκκινο, διότι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, που συμβάλλουν στην προστασία των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες, δρώντας προστατευτικά στην εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και διάφορων μορφών καρκίνου.
  5. Σε ποτά όπως το ουίσκι, η βότκα το τζιν ή το ρούμι προτιμήστε να προσθέτετε νερό, πάγο, light αναψυκτικά, σόδα ή τόνικ, αντί για αναψυκτικά με ζάχαρη και χυμούς, τα οποία αυξάνουν τις θερμίδες του ποτού σας.

.

Λένα Εμμανουήλ, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc Αθλητική Διατροφή

elemmanouil@gmail.com

Advertisements