Διατροφή & Υγεία

Δυσανεξία στη λακτόζη… μήπως σας φουσκώνει το γάλα;

lactase intolerance1Δυσανεξία στη λακτόζη

Η λακτόζη είναι ο κυριότερος υδατάνθρακας (δισακχαρίτης) του γάλακτος και αποτελείται από μία γλυκόζη και μία γαλακτόζη. Για να απορροφηθεί από τον οργανισμό θα πρέπει να διασπαστεί ο δεσμός που συνδέει τη γλυκόζη με τη γαλακτόζη. Η διάσπαση αυτή γίνεται με τη βοήθεια ενός ενζύμου, που ονομάζεται λακτάση.

Τα άτομα που εμφανίζουν δυσανεξία στη λακτόζη, έχουν έλλειψη ή μειωμένη δραστηριότητα του ενζύμου αυτού, με αποτέλεσμα η λακτόζη να μην μπορεί να διασπαστεί και να απορροφηθεί από το λεπτό έντερο. Έτσι, φτάνει ενέπαφη στο παχύ έντερο, όπου χρησιμοποιείται ως τροφή από τα βακτήρια που «κατοικούν» εκεί. Αποτέλεσμα αυτού είναι η παραγωγή λιπαρών οξέων μικρής αλύσου, αερίων και διοξειδίου του άνθρακα.

.

Συμπτώματα δυσανοχής στη λακτόζη

.

Που οφείλεται η δυσανεξία στη λακτόζη;

Η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες, σε διάφορα νοσήματα του εντέρου (εντερικές λοιμώξεις, νόσος Crohn, κλπ), καθώς και σε περιβαλλοντικούς παράγοντες (π.χ. στρες).

Συνήθως τα επίπεδα λακτάσης είναι υψηλά στα νεογνά, και διατηρούνται μέχρι και τον απογαλακτισμό τους. Η δραστικότητα του ενζύμου μπορεί να μειωθεί έως και 10% μετά την παιδική ηλικία. Το γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ενηλίκων παρουσιάζει δυσανεξία στη λακτόζη, δείχνει πως τα επίπεδα του ενζύμου φαίνεται να μειώνονται με την πάροδο του χρόνου.

 .

Αντιμετώπιση συμπτωμάτων 

Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν πολύ καλές πηγές ασβεστίου και πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, γι’ αυτό και θα πρέπει να είναι μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Για την αποφυγή των συμπτωμάτων δυσανεξίας στη λακτόζη:

 επιλέξτε γαλακτοκομικά στα οποία η λακτόζη έχει υποστεί ζύμωση (π.χ. γιαούρτι, τυριά)

 επιλέξτε γάλα χωρίς λακτόζη (πλέον στο εμπόριο μπορείτε να βρείτε γάλατα από τα οποία έχει αφαιρεθεί όλη  η λακτόζη ή μεγάλο μέρος αυτής.

 δοκιμάστε πόση ποσότητα γάλακτος μπορείτε να ανεχτείτε, χωρίς να σας προκαλεί δυσάρεστα συμπτώματα.

.

Λένα Εμμανουήλ, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc Αθλητική Διατροφή

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s