Μύθοι & Αλήθειες, Μύθοι και Αλήθειες

Μύθος ή Αλήθεια; Η διακοπή του καπνίσματος οδηγεί σε αύξηση του βάρους

Κάποιοι άνθρωποι παίρνουν βάρος όταν κόψουν το κάπνισμα. Η διακοπή του καπνίσματος φαίνεται να προκαλεί μια μικρή μείωση στο μεταβολισμό, ωστόσο η μείωση αυτή δεν είναι τόσο σημαντική ώστε να επηρεάσει το βάρος.

Επιπλέον, μετά από λίγους μήνες ο μεταβολισμός επανέρχεται στα αρχικά του επίπεδα. Ο λόγος για τον οποίο μερικά άτομα παίρνουν βάρος μετά τη διακοπή του καπνίσματος είναι γιατί αυξάνουν την πρόσληψη φαγητού. Η συνήθεια της κίνησης κατά τη διάρκεια του καπνίσματος είναι δύσκολο να κοπεί από τη μια μέρα στην άλλη. Με απλά λόγια, ένας καπνιστής εκτός από τον εθισμό του στη νικοτίνη, έχει επίσης εθιστεί και στο να φέρνει το χέρι του στο στόμα. Έτσι, πολλά άτομα που διακόπτουν το κάπνισμα, αντικαθιστούν το τσιγάρο με φαγητό, με αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού τους βάρους.

        Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι η διακοπή του καπνίσματος δε συνεπάγεται απαραίτητα και την αύξηση του σωματικού βάρους, ορισμένα άτομα δεν παρατηρούν καμία αλλαγή στα κιλά τους. Όταν η διακοπή του καπνίσματος συνοδεύεται από μια ισορροπημένη διατροφή, το βάρος θα παραμείνει το ίδιο, καθώς η αλλαγή στο μεταβολισμό είναι τόσο μικρή που δεν είναι σε θέση να επηρεάσει τα κιλά. Ένας διαιτολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε εναλλακτικές επιλογές τροφίμων που θα σας βοηθήσουν να μην πάρετε κιλά.

.

Λένα Εμμανουήλ, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc Αθλητική Διατροφή

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s