Παιδί

Μητρικός θηλασμός… παραγωγή και σύσταση μητρικού γάλακτος

Μητρικός θηλασμός

Ο μητρικός θηλασμός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η φυσική συνέχεια της εγκυμοσύνης, καθώς το σώμα της μητέρας εξακολουθεί να τρέφει το βρέφος.

Η έκκριση του γάλακτος αρχίζει αμέσως μετά τον τοκετό, οπότε παράγεται το πύαρ ή πρωτόγαλα, και χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα περίπου 2 εβδομάδων ώστε τελικά να αρχίσει να παράγεται το ώριμο γάλα.

.

Τα στάδια που ακολουθούνται είναι τα εξής:

  • Πύαρ ή πρωτόγαλα: αρχίζει να παράγεται αμέσως μετά την αφαίρεση του πλακούντα, και η έκκρισή του διαρκεί για περίπου 1 εβδομάδα. Είναι ένα κιτρινωπό, παχύρρευστο υγρό,  πλούσιο σε ανοσοσφαιρίνες και λυσοζύμη, τα οποία ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού του εμβρύου. Επιπλέον το πρωτόγαλα είναι πλούσιο σε β-καροτένιο (στο οποίο οφείλεται και το κίτρινο χρώμα του). Το πύαρ έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος, ενώ η περιεκτικότητά του σε χοληστερόλη είναι σχετικά υψηλή.
  • Μεταβατικό γάλα: είναι το γάλα που αρχίζει να παράγεται μετά το τέλος της 1ης εβδομάδας και συνεχίζει μέχρι τη 2η εβδομάδα. Η ποσότητα του παραγόμενου γάλακτος σταδιακά αυξάνεται.
  • Ώριμο γάλα: Αρχίζει να παράγεται στο τέλος της 2ης εβδομάδας και η σύστασή του μεταβάλλεται μέχρι το τέλος του πρώτου μήνα, οπότε και ολοκληρώνεται.

 .

Ορμόνες θηλασμού

Η παραγωγή του γάλακτος ρυθμίζεται μέσω δύο ορμονών, της προλακτίνης και της ωκυτοκίνης.

  • Προλακτίνη: η ορμόνη αυτή προάγει την παραγωγή γάλακτος και αυξάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενώ μετά τον τοκετό φτάνει στα μέγιστα επίπεδα.
  • Ωκυτοκίνη: είναι μια ορμόνη υπεύθυνη για την μεταφορά του γάλακτος μέσω των γαλακτοφόρων πόρων. Η ωκυτοκίνη αρχίζει να εκκρίνεται όταν το βρέφος αρχίζει να θηλάζει.

 .

Σύσταση μητρικού γάλακτος 

σύσταση μητρικού γάλακτος_ μακρο

.

συσταση μητρικού γάλακτος_βιταμίνες

.

συσταση μητρικού γάλακτος_μέταλλα

Πηγή: USDA database

.

Λένα Εμμανουήλ, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc Αθλητική Διατροφή

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s