Πολλές φορές συμβαίνει να μας ξεμένει ψωμί το οποίο έχει μπαγιατέψει και συνήθως καταλήγει στα σκουπίδια. Κι όμως, το μπαγιάτικο ψωμί μπορεί να αποκτήσει μεγάλη χρησιμότητα με λίγη φαντασία.
1. Μπιφτέκια ή κεφτεδάκια: Χρησιμοποιήστε τη ψίχα του ψωμιού για να ζυμώσετε κιμά για μπιφτέκια ή κεφτεδάκια. Αρκεί να μουλιάσετε και να στραγγίσετε καλά το μπαγιάτικο ψωμί σας.
2. Παξιμάδια ή κρουτόν: ψήστε το μπαγιάτικο ψωμί στο φούρνο και φτιάξτε παξιμάδια. Εναλλακτικά μπορείτε να το ραντίσετε με λίγο ελαιόλαδο και ρίγανη ή να περάσετε την επιφάνεια του ψωμιού με μια σκελίδα σκόρδο για άρωμα.
3. Αυγόφετες: το μπαγιάτικο ψωμί αποτελεί ιδανική βάση για να φτιάξετε τις παραδοσιακές αγαπημένες αυγόφετες. Συνδυάστε τις με μέλι και κανέλα, τυρί ή μαρμελάδα για έξτρα γεύση.
4. Σουφλέ: το μπαγιάτικο ψωμί μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στα σουφλέ τυριών που κάνουμε στον φούρνο.
Έτσι, την επόμενη φορά που θα σας μείνει ένα μπαγιάτικο ψωμί θυμηθείτε πως τίποτα δεν πάει χαμένο.
.
Λένα Εμμανουήλ, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc Αθλητική Διατροφή