Λίγοι είναι αυτοί που έχουν τις κότες τους και μπορούν να προμηθεύονται καθημερινά, φρέσκα αυγά. Πολλές φορές αγοράζουμε αυγά τα οποία μας πουλάνε για φρέσκα, ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να είναι αρκετών ημερών. Ένας πολύ απλός και πρακτικός τρόπος να ελέγξουμε την «ηλικία» ενός αυγού προτού το σπάσουμε είναι ο εξής:
.
Βυθίζουμε το αυγό προσεκτικά σε ένα μπολ με νερό.
- Αν το αυγό βυθίζεται προς τα κάτω και μένει εκεί, είναι περίπου 3-6 ημερών.
- Αν το αυγό βυθίζεται, αλλά επιπλέει σε μια γωνία, είναι περισσότερο από μίας εβδομάδας.
- Αν το αυγό βυθίζεται, αλλά στη συνέχεια στέκεται στη βάση του, είναι περίπου 2 εβδομάδων.
- Εάν το αυγό επιπλέει, είναι πολύ παλιό και θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωσή του.
.
Ωστόσο, υπάρχει τρόπος να ελέγξουμε την ηλικία του αυγού και αφού το σπάσουμε:
- Ο κρόκος ενός πολύ φρέσκου αυγό έχει μια στρογγυλή και συμπαγή όψη, ενώ το ασπράδι που τον περιβάλλει είναι παχύ και παραμένει κοντά στο κρόκο.
- Ένα θολό χρώμα στο ασπράδι είναι ένα σημάδι ενός πολύ φρέσκου αυγού. Με την πάροδο του χρόνου, το ασπράδι θα καταστεί πιο διαφανές.
- Ένα λιγότερο φρέσκο αυγό θα έχει πιο επίπεδο κρόκο, ο οποίος σπάει εύκολα, ενώ το ασπράδι απλώνεται μακρυά από τον κρόκο.
.
.
,
.
Αριστερό: παλιό αυγό
Δεξιό: φρέσκο αυγό
.
Λένα Εμμανουήλ, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc Αθλητική Διατροφή