Δυσκοιλιότητα… ένα συνηθισμένο φαινόμενο.
Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ταλαιπωρηθεί κάποια στιγμή της ζωής τους από δυσκοιλιότητα. Αν και η κατάσταση αυτή μπορεί να είναι παροδική, ωστόσο, για κάποια άτομα μπορεί να αποτελέσει μια μόνιμη ταλαιπωρία.
.
.
Πότε κάποιος έχει δυσκοιλιότητα;
Για να διαγνωστεί η δυσκοιλιότητα θα πρέπει το άτομο να εμφανίζει τα εξής:
- Λιγότερες από 2 κενώσεις την εβδομάδα
- Μείωση της συχνότητας των κενώσεων
- Σκληρά κόπρανα
- Πόνος κατά την κένωση
.
Τι μου προκαλεί δυσκοιλιότητα;
Η δυσκοιλιότητα μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Οι πιο κοινοί παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα είναι:
- Μία διατροφή φτωχή σε φυτικές ίνες, δηλαδή φτωχή σε φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης.
- Η ανεπαρκής πρόσληψη υγρών μπορεί να σχετίζεται με εμφάνιση δυσκοιλιότητας. Η κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε υγρά, (περίπου 2 λίτρα υγρών για τις γυναίκες και 2,5 λίτρα για τους άνδρες), φαίνεται να συμβάλλει στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.
- Η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας. Η συστηματική άσκηση φαίνεται πως μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στην ανακούφιση από τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας.
- Κάποια είδη φαρμακευτικής αγωγής (αντιόξινα, παυσίπονα, αντι-υπερτασικά, διουρητικά, αντικαταθλιπτικά, σπασμολυτικά, φαρμακευτική αγωγή για τη νόσο Parkinson, συμπληρώματα σιδήρου), μπορούν να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα. Στην περίπτωση αυτή συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
- Η παρουσία κάποιων νοσημάτων, όπως υποθυρεοειδισμός και η νόσος Parkinson έχει συνδεθεί με την εμφάνιση δυσκοιλιότητας.
- Οι αλλαγές στην καθημερινότητα, όπως κάποιο ταξίδι που συνδέονται με αλλαγές στη διατροφικές συνήθειες και στην φυσική δραστηριότητα, πολλές φορές συνοδεύονται από την εμφάνιση δυσκοιλιότητας.
- Το στρες έχει συνδεθεί με την εμφάνιση δυσκοιλιότητας σε ορισμένα άτομα.
.
Αντιμετωπίζοντας τη δυσκοιλιότητα…
Επιλέγετε καθημερινά ποικιλία τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες, όπως ψωμί, ζυμαρικά και δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, φρούτα και λαχανικά. Προσπαθήστε να καταναλώνετε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών και 3 μερίδες δημητριακών ολικής άλεσης την ημέρα.
Μη ξεχνάτε να ενυδατώνεστε σωστά: η επαρκής πρόσληψη υγρών (νερό, χυμοί, καφές, αναψυκτικά) κάνει το κόπρανα πιο μαλακά κάνοντας έτσι πιο εύκολες τις κενώσεις.
Φυσική δραστηριότητα… σύμμαχος και στη δυσκοιλιότητα. Δραστηριότητες όπως το περπάτημα, το τρέξιμο, ο χορός, κλπ αυξάνουν την κινητικότητα του εντέρου, συμβάλλοντας έτσι στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της δυσκοιλιότητα. Για παράδειγμα, ένας απλός περίπατος για 20-30 λεπτά μπορεί να βοηθήσει.
Όταν μας «καλεί» η τουαλέτα… προσπαθήστε να μην αγνοείτε το αίσθημα προς αφόδευση, διότι όταν αυτό επαναλαμβάνεται μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα.
.
Λένα Εμμανουήλ, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc Αθλητική Διατροφή