Άλλοι την περνάνε βαριά, άλλοι σε πιο ελαφριά μορφή, ενώ υπάρχουν και οι τυχεροί που δεν θα ταλαιπωρηθούν από τα ενοχλητικά σπυράκια. Ο λόγος για την ακμή, η οποία εμφανίζεται συνήθως στην αρχή της εφηβείας, ενώ δεν αποκλείεται να κάνει την εμφάνισή της ακόμη και κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής. Τα αίτια της ακμής
είναι ορμονικής φύσης, με τα αυξημένα ανδρογόνα (τεστοστερόνη) να ευθύνονται για την εμφάνισή της.
.
Ο ρόλος των γαλακτοκομικών… φαίνεται να είναι σημαντικός στην εμφάνιση της ακμής. Πιο συγκεκριμένα, σε μελέτες που πραγματοποιήθηκαν φάνηκε πως τα άτομα που συνήθιζαν να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες γαλακτοκομικών (>3 μερίδες την ημέρα) εμφάνιζαν ακμή με μεγαλύτερη συχνότητα σε σχέση με αυτούς που κατανάλωναν 1 ή λιγότερες μερίδες γαλακτοκομικών ημερησίως. Μάλιστα, η συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης γαλακτοκομικών και ακμής ήταν πιο ισχυρή για τα άπαχα γαλακτοκομικά, γεγονός που σημαίνει πως η επίδραση των γαλακτοκομικών στην ακμή δεν οφείλεται στο λίπος που αυτά περιέχουν.
Τα συστατικά του γάλακτος φαίνεται πως διεγείρουν την έκκριση ινσουλίνης η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε αύξηση της έκκρισης μιας ορμόνης (ινσουλινομιμητικός παράγοντας 1), η οποία αυξάνει τα επίπεδα ανδρογόνων, οδηγώντας έτσι στην εμφάνιση ακμής.
.
Τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη… ο γλυκαιμικός δείκτης ενός τροφίμου περιγράφει το ρυθμό με τον οποίο οι υδατάνθρακες ενός τροφίμου απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματος. ένας ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός μελετών φαίνεται να δείχνει πως τα άτομα που ακολουθούν μία διατροφή με τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (π.χ. προϊόντα ολικής άλεσης, ακατέργαστο ρύζι και όσπρια) κινδυνεύουν λιγότερο να εμφανίσουν ακμή ή ο βαθμός σοβαρότητας είναι μικρότερος σε σχέση με αυτά που καταναλώνουν τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη. Η επίδραση αυτή οφείλεται στην καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων ινσουλίνης στο αίμα, καθώς και στην αύξηση μιας πρωτεΐνης του σώματος η οποία δεσμεύει τις ορμόνες του φύλου (sex hormone – binding globulin SHBG). Έτσι, η πρωτεΐνη αυτή δεσμεύει τα ελεύθερα ανδρογόνα από το σώμα, μειώνοντάς τη συγκέντρωσή τους στο αίμα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο ακμής.
.
ω-6 vs ω-3 λιπαρά οξέα: Τα ω-6 λιπαρά οξέα έχουν συσχετισθεί με αύξηση του κινδύνου εμφάνισης ακμής. Αντίθετα, τα ω-3 (λιπαρά ψάρια, ξηροί καρποί) εμφανίζουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και φαίνεται να δρουν προστατευτικά ενάντια στην εμφάνιση ακμής. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει πως η αυξημένη πρόσληψη κορεσμένων (κακών) λιπαρών και λίπους γενικότερα, μπορεί να συσχετίζεται με την εμφάνιση ακμής. Ωστόσο, η επίδραση των λιπαρών στην ακμή δεν έχει μελετηθεί αρκετά, ενώ περαιτέρω μελέτες χρειάζονται ώστε να φανεί εάν τελικά παίζουν κάποιο ρόλο στην εμφάνιση ακμής.
.
Τι συμβαίνει τελικά με τη σοκολάτα; Η επίδραση της σοκολάτας στην εμφάνιση ακμής είναι μία άποψη που εκφράζεται από πολλούς. Ωστόσο, ο αριθμός των μελετών που έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα αυτό είναι πολύ μικρός με αποτέλεσμα να μην μπορεί κανείς να βγάλει σαφή συμπεράσματα, για το αν τελικά η σοκολάτα παίζει κάποιο ρόλο στην εμφάνιση ή τη σοβαρότητα της ακμής.
.
Φρούτα και λαχανικά για ένα υγιές δέρμα: Η επαρκής πρόσληψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο πρόβλημα της ακμής, καθώς συμβάλλει στην καλύτερη ανάπλαση του δέρματος, με αποτέλεσμα να μειωθούν τα σημάδια και οι ουλές που συνήθως μένουν στα πρόσωπα που έχουν περάσει ακμή.
.
Η διατροφή φαίνεται πως μπορεί, σε κάποιο βαθμό, να επηρεάσει την εμφάνιση ακμής, καθώς και την σοβαρότητά της. Ωστόσο, είναι ένας τομέας που χρήζει μεγαλύτερης διερεύνησης ώστε να μπορέσουν να επιβεβαιωθούν τα μέχρι τώρα ευρήματα.
.
Λένα Εμμανουήλ, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc Αθλητική Διατροφή