Μαύρη, γάλακτος ή με ξηρούς καρπούς, η σοκολάτα είναι η μεγάλη αγαπημένη εκατομμύρια ανθρώπων ανά τον κόσμο. Κάποιοι την προτιμούν σκέτη, άλλοι σε γλυκά ενώ δεν είναι λίγοι και αυτοί που την απολαμβάνουν σαν ρόφημα. Από που μας έρχεται λοιπόν η αγαπημένη αυτή τροφή;

.

Η καταγωγή της σοκολάτας

Η σοκολάτα έχει τις ρίζες της στο Mεξικό, όπου οι Μάγιας, οι  Ίνκας και οι Αζδέκοι άρχισαν να καλλιεργούν κακαόδεντρα και να παρασκευάζουν από τους καρπούς τους ένα ρόφημα που αναφέρεται με το όνομα «Xocoatll». Μέχρι και το 1800 η σοκολάτα καταναλώνονταν ως ρόφημα. Το 1847 ο Fry παρασκευάζει την πρώτη στερεή σοκολάτα, η οποία ωστόσο δεν έγινε ιδιαίτερα αποδεκτή λόγω της πολύ πικρής της γεύσης. Έκτοτε, δοκιμάστηκαν πολλοί συνδυασμοί συστατικών (γάλα, βούτυρο, ζάχαρη), ώστε να καταλήξουμε στη σημερινή γευστική της αίσθηση.

Αρχικά, το κακάο χρησιμοποιούνταν σαν αφροδισιακό, το οποίο ωστόσο ήταν προσιτό μόνο στους εύπορους και πλούσιους της εποχής. Αργότερα, λόγω της υψηλής τιμής του αντικαταστάθηκε από το τσάι και τον καφέ.

Τελικά η σοκολάτα έγινε ένα αγαπημένο γλυκό στις περισσότερες ανεπτυμένες χώρες, συμπεριλαμβάνοντας τη Ευρώπη και την Βόρεια Αμερική. Η άφιξή της στην Ευρώπη χρονολογείται κοντά στον 16ο αιώνα.

Στις μέρες μας… το κακάο καλλιεργείται κυρίως στην Δυτική Αφρική, την Ινδονησία και τη Σρι Λάνκα.

Θεοβρώμα κακάο (Theobroma cacao)… Μη πάει το μυαλό σας στο κακό. Η ονομασία αυτή δόθηκε στα κακαόδεντρα τον 17o αιώνα από τον Σουηδό βοατανολόγο Carl Von Linne και προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις «θεός» και «βρώμα» (=τροφή), που σημαινει η τροφή των θεών. Στην πραγματικότητα, η ονομασία αυτή έχει συμβολικό χαρακτήρα και περιγράφει την κοινωνική, θρησκευτική και οικονομική σημαντικότητα της σοκολάτας στις αρχαίες και νέες κουλτούρες.

 .

Cacao ή cocoa;

Cacao: η ονομασία που χρησιμοποιείται για το δέντρο και τους αποξηραμένους καρπούς του, προτού αυτοί υποστούν επεξεργασία.

Cocoa: η ονομασία που χρησιμοποιείται μετά την επεξεργασία των καρπών (π.χ. ψήσιμο, άλεσμα).

Σοκολάτα: είναι το προϊόν που παράγεται από το ψημένο κακάο.

.

Λένα Εμμανουήλ, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc Αθλητική Διατροφή

 

Advertisements