Ένα άρθρο αφιερωμένο στις γυναίκες! Δεν είναι μόνο οι μέρες της περιόδου οι «δύσκολες» μέρες του μήνα. Για πολλές γυναίκες, η «ταλαιπωρία» ξεκινάει περίπου μία εβδομάδα πριν την έμμηνο ρύση, με την εμφάνιση συμπτωμάτων όπως πρήξιμο, πονοκέφαλοι και φυσικά… συναισθηματικές διακυμάνσεις.
Αναγνωρίζοντας τα συμπτώματα…
Το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο μπορεί να εκδηλώσει συμπτώματα τόσο σε ψυχολογικό επίπεδο, όσο και σε σωματικό. Συναισθηματικές διαταραχές, όπως εκνευρισμός, θλίψη, έντονες ψυχολογικές μεταπτώσεις χωρίς ιδιαίτερο λόγο, άγχος, ενοχές, κλπ, ενδεχομένως να σας υπενθυμίζουν τον ερχομό της περιόδου σας. Παράλληλα, κάποιες γυναίκες μπορεί να αντιμετωπίζουν και συμπτώματα, όπως ο πονοκέφαλος, το πρήξιμο, και πιο σπάνια η ναυτία και η διάρροια ή δυσκοιλιότητα. Μία γυναίκα μπορεί να ταλαιπωρείται από περισσότερα του ενός από τα παραπάνω, ενώ κάθε μήνα τα συμπτώματα μπορεί να είναι διαφορετικά.
.
Πώς θα το αντιμετωπίσετε;
Η διατροφή φαίνεται ότι μπορεί να σας ανακουφίσει από την ένταση των συμπτωμάτων πριν την περίοδο.
Το ασβέστιο και η βιταμίνη D φαίνεται να βοηθούν όχι μόνο στην υγεία των οστών αλλά και στην αποφυγή του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου. Εν τάξτε στην διατροφή σας τροφές πλούσιες στα συστατικά αυτά, όπως το γάλα και τα γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών, τα αμύγδαλα, τα μικρά ψάρια που τρώγονται με το κόκκαλο, το μπρόκολο. Μην ξεχνάτε και την έκθεση στο ήλιο καθημερινά, καθώς συμβάλλει στην σύνθεση βιταμίνης D.
Πείτε «αντίο» στις λιγούρες! Για να προλάβετε τις έντονες λιγούρες προσπαθήστε να τηρείτε μικρά και συχνά γεύματα. Ξεκινήστε τη μέρα με ένα καλό πρωινό, πλούσιο σε πρωτεΐνες, σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες (π.χ. γάλα χαμηλών λιπαρών με δημητριακά ολικής άλεσης ή τοστ με ψωμί ολικής άλεσης, τυρί χαμηλών λιπαρών και γαλοπούλα), και φροντίστε να έχετε μικρά και θρεπτικά σνακ ανάμεσα στα κύρια γεύματα.
Ενισχυθείτε με βιταμίνες… οι επαρκείς ποσότητες βιταμινών, ιδιαίτερα του συμπλέγματος B, φαίνεται πως μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των συμπτωμάτων. Η καθημερινή κατανάλωση δημητριακών, φρούτων και λαχανικών θα συμβάλλουν στην κάλυψη των καθημερινών σας αναγκών.
Δώστε τέλος στα ενοχλητικά πρηξίματα… πριν την περίοδο βλέπετε τη ζυγαριά σας να ανεβαίνει και την κοιλίτσα να…φουσκώνει; μήπως αυτό σας αγχώνει και σας κάνει να σκεφτείτε ότι έχετε παχύνει; Η αλήθεια είναι πως η αύξηση του βάρους μερικές μέρες πριν την περίοδο δεν οφείλεται στην αύξηση του λίπους, αλλά στην κατακράτηση υγρών, γεγονός που προκαλείται από τις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα την περίοδο αυτή.
Θέλω κάτι γλυκό! Η αυξημένη επιθυμία για γλυκό είναι πιθανό να οφείλεται στην μείωση των επιπέδων σεροτονίνης (ορμόνης που αυξάνει την διάθεση), η οποία προκαλείται από τις αλλαγές στο ορμονικό προφίλ. Προκειμένου λοιπόν να ανεβάσετε τα επίπεδα σεροτονίνης, καταναλώστε δημητριακά ολικής άλεσης αντί της ζάχαρης. Το αποτέλεσμα τελικά θα είναι το ίδιο.
Στοχεύστε σε ένα φυσιολογικό βάρος: όπως καταδεικνύουν αρκετές μελέτες, τα άτομα με υγιές σωματικό βάρος εμφανίζουν πιο σπάνια και σε μικρότερη ένταση συμπτώματα του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου. Για αυτό, υιοθετείστε μια ισορροπημένη διατροφή και βάλτε την άσκηση στο καθημερινό σας πρόγραμμα.
Απολαύστε το «δώρο» αυτό της φύσης στη γυναίκα. Κάντε μικρές αλλαγές στην διατροφή σας και ανακουφιστείτε από τα ενοχλητικά συμπτώματα.
.
Λένα Εμμανουήλ, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc Αθλητική Διατροφή
elemmanouil@gmail.com