Μήπως ανήκετε σε αυτούς που την περίοδο του Πάσχα «παίρνουν» κιλάκια? Η αλήθεια είναι πως όπως όλες οι εορταστικές μέρες, έτσι και το Πάσχα είναι μια περίοδος ιδιαίτερα ¨επικίνδυνη» όσον αφορά τις διατροφικές μας συνήθειες, αλλά και το σωματικό μας βάρος. Μάλιστα, δεδομένης της νηστείας που ακολουθούν οι περισσότεροι, ο κίνδυνος αύξησης του βάρους μπορεί να αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να πανικοβληθείτε. Ακολουθήστε τις παρακάτω απλές συμβουλές και βγείτε «νικητές» από τη μάχη με το… τραπέζι.
.
Αποφύγετε το τσιμπολόγημα… η πολύ συχνή κατανάλωση φαγητού έχει σαν αποτέλεσμα την μεγάλη πρόσληψη θερμίδων. Αντίθετα, η καθημερινή κατανάλωση 5-6 γευμάτων (κάθε 2,5-3,5 ώρες), συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση της όρεξης και άρα στον έλεγχο τόσο της ποιότητας, όσο και της ποσότητας των τροφών που καταναλώνουμε.
Πείτε «όχι» στο τηγάνισμα! Προτιμήστε το ψήσιμο στου φούρνο ή το βράσιμο. Τα τηγανητά φαγητά προσδίδουν στο τρόφιμο πολύ περισσότερες θερμίδες, σε αντίθεση με το αντίστοιχο ψητό ή βραστό.
Συνοδέψτε το φαγητό σας με όσπρια! Τα όσπρια είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, συστατικά που συμβάλλουν στην μεγαλύτερη διάρκεια του αισθήματος του κορεσμού, και άρα στη καλύτερη ρύθμιση της όρεξης.
Πείτε «ναι» στα θαλασσινά! Μαγειρέψτε φαγητά με βάση τα θαλασσινά και απολαύστε υγιεινά και θρεπτικά πιάτα που θα σας κρατήσουν χορτάτους γι περισσότερη ώρα, ενώ ταυτόχρονα θα σας «οπλίσουν» με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
Δώστε προσοχή στα λιπαρά…και όταν λέμε λιπαρά φυσικά δεν εννοούμε μόνο το λάδι. Στην κατηγορία των λιπαρών περιλαμβάνονται, επίσης, τα βούτυρα, το ταχίνι (και ο χαλβάς από ταχίνι), οι ξηροί καρποί και οι ελιές. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως:
- 1 κ. σούπας ελαιόλαδο μας δίνει 125 θερμίδες
- 6-7 αμύγδαλα ή 2 καρύδια μας δίνουν 45 θερμίδες
- 4-5 μεγάλες ελιές μας δίνουν 50 θερμίδες.
.
Λένα Εμμανουήλ, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc Αθλητική Διατροφή
e-mail: elemmanouil@gmail.com