Η σαλάτα είναι ένα πιάτο ιδιαίτερα χαμηλών θερμίδων, όταν αποτελείται μόνο από λαχανικά. Ωστόσο, πολλές φορές, οι σαλάτες μπορούν να ενισχυθούν με διάφορα άλλα υλικά, όπως κρέας, κοτόπουλο, θαλασσινά, τυριά, κρουτόν, καλαμπόκι, όσπρια, ζυμαρικά κ.ά.
Τα συστατικά αυτά προσθέτουν έξτρα θερμίδες στο γεύμα, οι οποίες κάποιες φορές μπορούν να φτάσουν ή ακόμα και να ξεπεράσουν τις θερμίδες που θα έδινε ένα πιάτο φαγητού. Επιπλέον, το dressing της σαλάτας μπορεί να ανεβάσει ακόμη περισσότερο το θερμιδικό της περιεχόμενο, καθώς το ελαιόλαδο ή η μαγιονέζα που χρησιμοποιούνται σαν βάση για την παρασκευή της γαρνιτούρας είναι ιδιαίτερα πλούσια σε θερμίδες. Η σαλάτα λοιπόν, δεν αποτελεί πάντα μία “διαιτητική” επιλογή φαγητού. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να δίδεται ιδιαίτερη σημασία στα υλικά τα οποία επιλέγουμε να προσθέσουμε, με ιδιαίτερη έμφαση στο dressing, το οποίο καλό θα είναι να μη ξεπερνάει τη 1 κουταλιά της σούπας.
.
Λένα Εμμανουήλ, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc Αθλητική Διατροφή
elemmanouil@gmail.com