Όλοι έχουμε ακούσει έστω μία φορά τη μαμά να λέει «φάε τη σούπα σου για να γίνεις καλά». Και αν και η γνωστή σε όλους κοτόσουπα αποτελεί την πρώτη επιλογή όταν τα συμπτώματα του κρυολογήματος κάνουν την εμφάνιση τους, το ερώτημα είναι
κατά πόσο τελικά βοηθάει όντως στην ανάρρωση ή αποτελεί μία παράδοσηπου μεταδίδεται από γενιά σε γενιά. Η απάντηση έρχεται από μελέτες που διερεύνησαν το πως η σούπα μπορεί να βοηθήσει σε μια κοινή γρίπη.
Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες… Η κατανάλωση μιας ζεστής σούπας φαίνεται πως έχει αντιφλεγμονώδη δράση, εμποδίζει δηλαδή την δημιουργία φλεγμονής μετά από την προσβολή από ένα ιό. Η φλεγμονή ευθύνεται για την παραγωγή βλεννωδών εκκρίσεων που τελικά οδηγούν σε καταρροή και βήχα. Με τον τρόπο αυτό ανακουφίζει από τα ενοχλητικά συμπτώματα βοηθώντας στην ταχύτερη ανάρρωση.
Ρευστοποιεί της εκκρίσεις από τη μύτη και τους πνεύμονες… Οι υδρατμοί ενός ζεστού πιάτου σούπας βοηθάνε στην αποσυμφόρηση της μύτης αλλά και των εκκρίσεων που μας κάνουν να βήχουμε. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ταχύτερη διέλευση των εκκρίσεων από τη μύτη και και άρα τη μείωση του χρόνου επαφής των μικροβίων που βρίσκεται εκεί με τα τοιχώματά της. Με άλλα λόγια, ο ιός σιγά σιγά απομακρύνεται και άρα επισπεύδεται η ανάρρωση.
Ενυδατώνει… Τέλος, οι σούπες προσφέρουν στον οργανισμό μας άφθονα υγρά, συμβάλλοντας έτσι στην ενυδάτωση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως σε περιόδους ιώσεων η επαρκής πρόσληψη υγρών είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ανάρρωση.
Έτσι, αν και οι ακριβείς μηχανισμοί και τα συστατικά της σούπας που βοηθάνε σε ένα κρυολόγημα δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα, φαίνεται πως τελικά το παραδοσιακό αυτό «γιατρικό» έχει κάποια επιστημονική βάση. Αν λοιπόν έχετε την ατυχία να βρίσκεστε στο κρεβάτι παρέα με τα… χαρτομάντιλα, μη παραλείψετε να απολαύσετε ένα ζεστό πιάτο σούπας.
.
Λένα Εμμανουήλ, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc Αθλητική Διατροφή
elemmanouil@gmail.com