.
Τροφική αλλεργία είναι η κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός αναγνωρίζει κάποιο συστατικό της τροφής (αλλεργιογόνο), συνήθως κάποια πρωτεΐνη, ως επικίνδυνο, με αποτέλεσμα να ενεργοποιείται το ανοσοποιητικό σύστημα.
Συμπτώματα τροφικής αλλεργίας
Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων που μπορεί να προκαλέσει μια αλλεργία ποικίλει. Έτσι, η κατανάλωση ενός αλλεργιογόνου τροφίμου μπορεί να φέρει από ελαφρά συμπτώματα, όπως μια απλή καταρροή, φτέρνισμα και κόκκινα μάτια, μέχρι πολύ πιο σοβαρά τα οποία μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και στο θάνατο εάν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως.
Κύρια αλλεργιογόνα τρόφιμα
Τα τρόφιμα που μπορούν να προκαλέσουν κάποια αλλεργία ξεπερνούν σε αριθμό τα 170. Ωστόσο, η παρακάτω λίστα περιλαμβάνει αυτά που είναι υπεύθυνα για το 90% των αλλεργικών αντιδράσεων.
|
|
.
.
.
Η τροφική δυσανεξία είναι η κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός δεν μπορεί να πέψει κάποιο συστατικό ενός τροφίμου. Ένα πολύ συνηθισμένο παράδειγμα τροφικής δυσανεξίας είναι η δυσανεξία στη λακτόζη, ένα σάκχαρο του γάλακτος. Αντίθετα, με την αλλεργία, κατά στη δυσανεξία δεν κινητοποιείται το ανοσοποιητικό σύστημα.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα της δυσανεξίας σε κάποιο συστατικό της τροφής περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος και διάρροιες, ωστόσο δεν αποτελούν απειλή για τη ζωή του ατόμου που πάσχει.
Πώς να προστατευτείτε…
Αποφύγετε την κατανάλωση τροφών στα οποία έχετε αλλεργία ή δυσανεξία.
Αποφύγετε τροφές που έχουν παρασκευαστεί με συστατικά που σας ενοχλούν.
Μάθετε να διαβάζετε τις ετικέτες τροφίμων, ώστε να εντοπίζετε και να αποφεύγετε τροφές που περιέχουν αλλεργιογόνα συστατικά.
Για τα μικρά παιδιά με τροφικές αλλεργίες, θα πρέπει να ενημερώνονται οι δάσκαλοι και οι εκπαιδευτές σχετικά με το πρόβλημα.
|