Βότανα, Διατροφή & Υγεία

Μπαχαρικά & Μυρωδικά… Οφέλη για την υγεία μας (1)

Κανέλα

Ένας μεγάλος αριθμός ερευνών έχει δείξει πως η κατανάλωση κανέλας και εκχυλίσματος κανέλας συμβάλλει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Πιο συγκεκριμένα, η κανέλα φαίνεται να επιδρά στην λειτουργικότητα της ινσουλίνης καθώς και στην καλύτερη μεταφορά της γλυκόζης στα κύτταρα. Μάλιστα, η κανέλα φαίνεται να βελτιώνει το γλυκαιμικό προφίλ ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, γυναικών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, καθώς και σε παχύσαρκα άτομα, ή σε άτομα με μεταβολικό σύνδρομο.

 .

Σκόρδο

garlicΤο σκόρδο αποτελεί μέρος της καθημερινής μας διατροφής και είναι γνωστό εδώ και αιώνες τόσο για τις γευστικές όσο και για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Έρευνες δείχνουν ότι το σκόρδο έχει αντιοξειδωτικές, αλλά και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες προστατεύοντας τα κύτταρα από την καταστροφική δράση των ελεύθερων ριζών, ενώ ταυτόχρονα προστατεύει από την εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Επιπλέον, υπάρχουν έρευνες που δείχνουν πως η κατανάλωση σκόρδου βελτιώνει τη δράση της ινσουλίνης, συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος. Κάποιες έρευνες έδειξαν πως η κατανάλωση ωμού σκόρδου οδήγησε σε μείωση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων του αίματος. Ωστόσο, η επίδραση του σκόρδου στο λιπιδαιμικό προφίλ δεν υποστηρίζεται από όλες τις έρευνες.

 .

Τζίντζερ

gingerΤο τζίντζερ χρησιμοποιείται ευρέως ως μπαχαρικό στην παρασκευή πολλών τροφίμων αλλά και ροφημάτων. Η τζιντζερόλη (gingerol), συστατικό που προκύπτει από το εκχύλισμα του τζίντζερ, φαίνεται να αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, αυξάνοντας έτσι την πρόσληψη γλυκόζης από τα κύτταρα. Έτσι, η χρήση τζίντζερ φαίνεται να συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος. Επιπλέον, κάποιες έρευνες αναφέρουν πως η κατανάλωση τζίντζερ μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της όρεξης, με αποτέλεσμα την καλύτερη ρύθμιση ενός υγιούς βάρους.

Φαίνεται λοιπόν πως η χρήση διαφόρων μπαχαρικών και βοτάνων μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί και να τονιστεί πως χρειάζονται περαιτέρω μελέτες ώστε να επιβεβαιωθεί η ευεργετική αυτή επίδραση.

.

Λένα Εμμανουήλ, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc Αθλητική Διατροφή

elemmanouil@gmail.com

Σχολιάστε