Τα καρύδια, όπως όλοι οι ξηροί καρποί κατατάσσονται στην ομάδα του λίπους. Είναι καρποί εξαιρετικά πλούσιοι σε ενάργεια, αφού τα 100g μας δίνουν περίπου 618 θερμίδες. Αποτελούν μια πολύ καλή πηγή μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, και ιδιαίτερα ω3 λιπαρών οξέων. Έτσι, η συστηματική κατανάλωση καρυδιών μπορεί να συμβάλλει στη μείωση τόσο της ολικής όσο και της «κακής» ή LDL χοληστερόλης, προστατεύοντας από την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων. Επιπλέον, τα καρύδια είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, (κυρίως σε γ-τοκοφερόλη), σε μελατονίνη και πολυφαινόλες, συστατικά με αντιοξειδωτική δράση που προστατεύουν από την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, καρκίνου και από τη γήρανση του δέρματος. Τέλος, τα καρύδια αποτελούν καλή πηγή μαγνησίου,και φωσφόρου και παντοθενικού οξέος.
Τι να προσέξω…
- Τα καρύδια, όπως όλοι οι ξηροί καρποί, είναι πλούσια σε θερμίδες, γι’ αυτό θα πρέπει να τα καταναλώνουμε με μέτρο.
- Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται από άτομα που έχουν αλλεργία στα καρύδια.
- Η λάθος συντήρηση μπορεί να επηρεάσει τις οργανοληπτικές ιδιότητες των καρυδιών (γεύση, οσμή) και να οδηγήσει σε ανάπτυξη μούχλας.
Λένα Εμμανουήλ, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc Αθλητική Διατροφή