Ξεκινήσατε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, χάσατε αρκετά καλά, και ενώ τα πηγαίνατε τόσο καλά, κάποια στιγμή η ζυγαριά «κόλλησε». Και όσο κι αν προσπαθείτε, ο δείκτης της αρνείται να κατέβει. Και πολλοί είναι αυτοί από τον περίγυρό σας που ενδεχομένως δεν σας πιστεύουν. Κι όμως, το «κόλλημα της ζυγαριάς» ή «κόλλημα του μεταβολισμού» είναι ένα σύνηθες φαινόμενο που μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια ενός προγράμματος απώλειας βάρους.
.
Πότε μπορεί να κολλήσει ο μεταβολισμός μας;
Η ζυγαριά «κολλάει» συνήθως μετα από απώλεια του 10% του σωματικού βάρους του ατόμου. Για παράδειγμα, ένα άτομο 80 kg μπορεί να κολλήσει μετά από απώλεια 8 kg, δηλαδή στα 72 kg.
.
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Ο οργανισμός μας έχει την ιδιότητα να θυμάται, να συνηθίζει και να αντιστέκεται. Τι σημαίνουν όμως όλα αυτα; Ο οργανισμός μας συνηθίζει να λειτουργεί στα κιλά που βρίσκεται. Όταν χάνουμε βάρος, το σώμα μας χρειάζεται χρόνο να συνηθίσει τα νέα κιλά και να μάθει να λειτουργεί σε αυτά.
Έπιπλέον, το ανθρώπινο σώμα λειτουργεί με τέτοιον τρόπο, ώστε να μπορεί να επιβιώσει κάτω από αντίξοες συνθήκες, και αντιλαμβάνεται οποιαδήποτε μεγάλη αλλαγή σαν κίνδυνο, με αποτέλεσμα να ενεργοποιούνται αντιρροπιστικοί μηχανισμοί που θα το προστατεύσουν. Έτσι, όταν μειώνουμε την ποσότητα φαγητού, και η απώλεια βάρους φτάσει να είναι μεγάλη (10%), ο οργανισμός το αντιλαμβάνεται σαν απειλή με αποτέλεσμα μειώνει τον μεταβολισμό του ώστε να προστατέψει τα ενεργειακά του αποθέματα.
.
Πώς θα το αντιμετωπίσετε;
Το φαινόμενο αυτό είναι μία πολύ φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού, η οποία διαρκεί από 1 έως 3 εβδομάδες. Τι μπορείτε να κάνετε όμως, σε περίπτωση που βρεθείτε αντιμέτωποι με μια «κολλημένη» ζυγαριά?
♦ Συνεχίζετε το πρόγραμμα διατροφής που ακολουθούσατε όσο πιο πιστά μπορείτε.
♦ Σε κάποιες περιπτώσεις είναι καλό να αυξήσετε λίγο τις προσλαμβανόμενες θερμίδες, στοχεύοντας στη σταθεροποίηση του βάρους. Αυτό θα δώσει μια επιπλέον ώθηση στο μεταβολισμό σας.
♦ Μην πέφτετε κάτω από τις 1200 θερμίδες ημερισίως. Τα ακραία υποθερμιδικά προγράμματα, έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα, τόσο για το μεταβολισμό, όσο και για την υγεία.
♦ Ενισχύστε όσο μπορείτε τη φυσική σας δραστηριότητα. Κινηθείτε, αθληθείτε και βοηθήστε το μεταβολισμό σας να ανέβει.
♦ Ενδυναμώστε το μυικό σας σύστημα. Η διατήρηση μια υγιούς μυϊκής μάζας ενισχύει τον μεταβολισμό, αυξάνοντας τις «καύσεις».
♦ Μην απογοητεύεστε! Μην ξεχνάτε, ότι το σώμα σας ζητά απλώς λίγο χρόνο να συνηθίσει και να προσαρμοστεί στα νέα κιλά.
.
Λένα Εμμανουήλ, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc Αθλητική Διατροφή