Τι είναι η Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση (ΓΟΠ);

Η ΓΟΠ είναι μία νόσος κατά την οποία ο κάτω σφιγκτήρας του οισοφάγου χαλαρώνει, με αποτέλεσμα το φαγητό που βρίσκεται στο στομάχι να επιστρέφει στον οισοφάγο. Ωστόσο, μαζί με το φαγητό, εισέρχoνται στον οισοφάγο και γαστρικά υγρά (υδροχλωρικό οξύ- HCL), τα οποία λόγω της οξύτητάς τους προκαλούν ένα αίσθημα «καψίματος» στην περιοχή του στήθους.

.

sophageal reflux .

Συμπτώματα ΓΟΠ:

Η επαναλαμβανόμενη παρουσία γαστρικού υγρού στον οισοφάγο μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο βλεννογόνο του, λόγω  της καυστικότητάς του (οισοφαγίτιδα, εξελκώσεις, οισοφάγο Barrett’s).

.

Διαιτητική αντιμετώπιση ΓΟΠ

Στόχος είναι ο περιορισμός της παλινδρόμησης και του ερεθισμού του οισοφάγου, τα οποία επιτυγχάνονται με μείωση της οξύτητας του γαστρικού υγρού και με περιορισμό τροφών, ουσιών και δραστηριοτήτων που χαλαρώνουν τον κάτω οισοφαγικό σφιγκτήρα. Πιο συγκεκριμένα:

.

Σύσταση δίαιτας:

  • Λίπος: συστήνεται ο περιορισμός του λίπους στη διατροφή, ειδικά όταν μαζί με την ΓΟΠ συνυπάρχει και δυσπεψία.
  • Γλυκά και σοκολάτα:  θεωρούνται ότι επιδεινώνουν τα συμπτώματα της ΓΟΠ, κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος.
  • Ανθρακούχα ποτά: φαίνεται πως συμβάλλουν στην επιδείνωση της νόσου, προκαλώντας αύξηση της χάλασης του ΚΟΣ. Η επίδραση αυτή οφείλεται στο ανθρακικό, και όχι σε κάποιο άλλο συστατικό των ποτών αυτών.
  • Χυμοί εσπεριδοειδών και ντομάτας: επιδείνωση των συμπτωμάτων της ΓΟΠ, κυρίως λόγω της αυξημένης οξύτητάς τους.
  • Καφές: ο καφές είναι ένας άλλος παράγοντας που ενοχοποιείται για την επιδείνωση του αισθήματος «καύσου», κυρίως επειδή ερεθίζει τον οισοφάγο καθώς διέρχεται από αυτόν, και επειδή αυξάνει την παραγωγή οξέος στο στομάχι.
  • Δυόσμος, μέντα, κρεμμύδι, σκόρδο: επιδεινώνουν την ΓΟΠ.
  • Αλκοόλ:  η κατανάλωση αλκοόλ ερεθίζει τον οισοφάγο και χαλαρώνει τον ΚΟΣ, με αποτέλεσμα να επιδεινώνει τη νόσο.

.

Σχεδιασμός γευμάτων: να αποφεύγονται τα μεγάλα σε όγκο γεύματα και να προτιμώνται μικρά και συχνά.

,

Κάπνισμα: διακοπή ή ελάττωση του καπνίσματος

.

Θέση ύπνου: οι ασθενείς με ΓΟΠ ωφελούνται να ξαπλώνουν έχοντας το κεφάλι και τον κορμό σε υπερυψωμένη θέση, ενώ θα πρέπει να αποφεύγεται η κατάκλιση για 2-3 ώρες μετά το φαγητό.

.

Σωματική δραστηριότητα: να αποφεύγεται αμέσως μετά την κατανάλωση φαγητού.

.

Σωματικό βάρος: μείωση βάρους σε άτομα υπέρβαρα ή παχύσαρκα, και αποφυγή στενών ρούχων και ζωνών.

.

Λένα Εμμανουήλ, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc Αθλητική Διατροφή

Advertisements