Γενικά

Η σωστή αποθήκευση των τροφίμων στο ψυγείο

 

  1. Στα κάτω συρτάρια (θερμοκρασία μέχρι 10oC) μπορούμε να τοποθετήσουμε τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα οποία σε χαμηλότερες θερμοκρασίες μπορούν να χαλάσουν πιο γρήγορα.
  2. Στην γυάλινη επιφάνεια πάνω από το συρτάρι τοποθετούμε τα ωμά κρέατα (κοτόπουλο, κόκκινο κρέας, κιμάς). Είναι η πιο κρύα επιφάνεια του ψυγείου. Προσοχή, τα κρέατα θα πρέπει να είναι καλά συσκευασμένα ώστε να μην στάζουν υγρά στα υπόλοιπα τρόφιμα. Σε αντίθετη περίπτωση, τοποθετούμε ένα πιάτο κάτω από το κρέας. Για τα ψυγεία που διαθέτουν 2ο συρτάρι, τοποθετούμε τα ωμά κρέατα στο συρτάρι πάνω από το συρτάρι των λαχανικών, για μεγαλύτερη προστασία από τα βακτήρια. Ένα ωμό κομμάτι κρέας διατηρείται στο ψυγείο για 3-5 μέρες, ενώ ο ωμός κιμάς, τα ψάρια, το κοτόπουλο και η γαλοπούλα για 1-2 μέρες.
  3. Στα μεσαία και τα πάνω ράφια (θερμοκρασία περίπου 8 oC) τοποθετούμε τα τρόφιμα τα οποία είναι έτοιμα για κατανάλωση, καθώς και ευπαθή προϊόντα όπως το γάλα, το γιαούρτι, τα τυριά, τα ζαμπόν και τα αυγά. Συγκεκριμένα για τα αυγά, θα πρέπει να διατηρούνται στη χάρτινη συσκευασία στην οποία τα αγοράζουμε.
  4. Τα ράφια της πόρτας του ψυγείου είναι η περιοχή με την υψηλότερη θερμοκρασία (10-15 oC). Εκεί τοποθετούμε τρόφιμα τα οποία δεν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα, όπως  σάλτσες, dressings (κέτσαπ, μουστάρδα), κουτιά από χυμούς, αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά και μπουκάλια με νερό. Προσοχή θα πρέπει να δωθεί στην λανθασμένη αντίληψη ότι η πρόρτα του ψυγείου είναι κατάλληλη για τρόφιμα όπως τα αυγά, το γάλα και τα γιαούρτια. Η θερμοκρασία στην πρόρτα ανεβαίνει αρκετά κάθε φορά που ανοίγουμε το ψυγείο με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης των τροφίμων αυτών.

 .

Σημαντικές συμβουλές…

  • Μη γεμίζεται ασφυκτικά το ψυγείο, διότι ο αέρας δεν μπορεί να κυκλοφορήσει και άρα υπάρχει κίνδυνος ανόδου της εσωτερικής του θερμοκρασίας.
  • Κάνετε συχνά απόψυξη. Η παρουσία πάγου, δεν επιτρέπει στο ψυγείο να λειτουργήσει αποδοτικά.
  • Καθαρίζεται το ψυγείο με νερό και ξύδι. Το ξύδι βοηθάει στην εξουδετέρωση των δυσάρεστων οσμών.
  • Αποθηκεύετε τα τρόφιμα σε κλειστά δοχεία ή καλύπτοντας τα με μεμβράνη. Έτσι, διατηρούν την γεύση και την οσμή τους, ενώ δεν κινδυνεύουν να μολυνθούν αό βακτήρια.
  • Τηρείτε τον κανόνα «first in- first out”, δηλαδή ό,τι μπαίνει πρώτο στο ψυγείο θα πρέπει να βγαίνει και πρώτο. Έτσι, κάθε φορά που ψωνίζετε φρέσκα προϊόντα, πχ λαχανικά, τοποθετήστε τα πίσω από τα λαχανικά που ήδη έχετε στο ψυγείο σας, ώστε να καταναλώσετε τα πιο παλιά προτού χαλάσουν.
  • Ρυθμίστε τη θερμοκρασία του ψυγείου. Το καλοκαίρι χρειάζεται να αυξήσετε την ψύξη του, ενώ το χειμώνα να την χαμηλώσετε.
  •  Μην κρατάτε για ώρα ανοιχτή την πόρτα του ψυγείου, γιατί αυξάνεται η εσωτερική του θερμοκρασία.

.

Λένα Εμμανουήλ, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc Αθλητική Διατροφή 

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s