Διανύουμε αναμφισβήτητα την περίοδο που η γρίπη έχει την τιμητική της! Οι περισσότεροι από εμάς έχουν δεχτεί «επίσκεψη» μιας ίωσης ή αναρρώνουν από αυτή, ενώ υπάρχουν και οι περισσότερο τυχεροί, οι οποίοι δεν έχουν αρρωστήσει ακόμα. Σε μια τέτοια λοιπόν περίοδο, που όλοι γύρω μας βήχουν, χρειαζόμαστε ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, μία καλή «άμυνα» με άλλα λόγια, ώστε να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας έναντι των ιών και των μικροβίων που μας «ρίχνουν» στο κρεβάτι.
Η κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να ενισχυθεί από πολλούς παράγοντες, όπως ο καλός και επαρκής ύπνος, η ξεκούραση, η σωστή υγιεινή, κ.ά. Ωστόσο, σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει και η διατροφή. Έτσι, ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε συστατικά που φαίνεται πως συμβάλλουν στην καλύτερη άμυνα του οργανισμού, μπορούμε να οχυρώσουμε τον οργανισμό μας, αποφεύγοντας τις ιώσεις ή μειώνοντας τον χρόνο ανάρρωσης από αυτές.
Επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης… η παρουσία πρωτεϊνών στη διατροφή μας συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού και στη διατήρηση μιας καλής μυϊκής μάζας και δύναμης. Μάλιστα σε περιόδους ιώσεων οι πρωτεϊνικές ανάγκες αυξάνονται. Επομένως, η επαρκής κατανάλωση προϊόντων πλούσιων σε πρωτεΐνη είναι απαραίτητη τόσο για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών, όσο και για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού. Επιλέξτε άπαχες πηγές πρωτεϊνών, όπως το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, τα ψάρια, τα θαλασσινά, τα αυγά (ασπράδι), τα όσπρια, η σόγια και οι ξηροί καρποί.
Διατροφή πλούσια σε βιταμίνες… Οι τροφές αυτές, εκτός από την υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, είναι και ιδιαίτερα πλούσιες σε βιταμίνες Β6 και Β12, συστατικά που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της άμυνας του οργανισμού.
Η βιταμίνη Β6 συναντάται και σε άλλες τροφές, όπως το σπανάκι, η πατάτα, καθώς και τα εμπλουτισμένα δημητριακά, ενώ η βιταμίνη Β12, η οποία αποτελεί έναν ισχυρό σύμμαχο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, συναντάται σε μεγάλες ποσότητες σε ζωικές τροφές, όπως το κρέας και το ψάρι.
Η γνωστή σε όλους βιταμίνη C είναι μία βιταμίνη που φαίνεται πως μπορεί να ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού μας μέσω διέγερσης της παραγωγής αντισωμάτων. Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με φρούτα και λαχανικά πλούσια στη βιταμίνη αυτή, όπως τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, κίτρο, γκρέιπφρουτ), οι φράουλες, το ακτινίδιο, η κόκκινη πιπεριά, η ντομάτα, το καρότο και εμπλουτισμένα τρόφιμα (π.χ. δημητριακά).
Άλλες βιταμίνες… φαίνεται πως και άλλες βιταμίνες όπως η βιταμίνες Α και Ε μπορούν να παίξουν κάποιο ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Εντάξτε λοιπόν στο καθημερινό σας διαιτολόγιο τροφές που θα σας προσφέρουν τα συστατικά αυτά, όπως τα καρότα, το σπανάκι, οι κόκκινες πιπεριές, τα αυγά ή τρόφιμα εμπλουτισμένα (για βιταμίνη Α), και αμύγδαλα, ηλιόσπορους, σπανάκι, φυτικά έλαια και εμπλουτισμένα δημητριακά (για βιταμίνη Ε).
Ο ψευδάργυρος και το σελήνιο αποτελούν δύο ιχνοστοιχεία τα οποία φαίνεται επίσης να βοηθούν στην άμυνα του οργανισμού. Τροφές πλούσιες στα συστατικά αυτά είναι το κρέας, τα πουλερικά, τα θαλασσινά, τα δημητριακά ολικής άλεσης και οι ξηροί καρποί.
«Μήπως να πάρω ένα πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα;» Πολλές φορές προσλαμβάνουμε συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων πιστεύοντας πως έτσι θα ενισχύσουμε την άμυνα του οργανισμού μας. Ωστόσο, μελέτες δείχνουν πως η πρόσληψη βιταμινών μέσω συμπληρωμάτων δε φαίνεται να έχει αντίστοιχα αποτελέσματα με αυτά της πρόσληψης βιταμινών μέσω της τροφής.
Δώστε λοιπόν καθημερινά χώρο και χρόνο για την υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής, επιλέγοντας ποικιλία τροφίμων – συμμάχων της άμυνάς σας.
.
Λένα Εμμανουήλ, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc Αθλητική Διατροφή, Phdc
elemmanouil@gmail.com