Και έρχεται η στιγμή που το παίρνουμε επιτέλους απόφαση και λέμε την γνωστή- αλλά όχι και τόσο αγαπημένη- φράση «ξεκινάω δίαιτα». Και αρχίζουμε να απομακρύνουμε από το σπίτι οτιδήποτε θεωρούμε παχυντικό και ανθυγιεινό, και τη θέση τους παίρνουν όλα αυτά για τα οποία τόσος ντόρος έχει γίνει για το πόσο θρεπτικά και «super foods» είναι.
Ξεκινάμε λοιπόν την περιβόητη διατροφή, και ενώ το βούτυρο, τα τηγανητά, τα γλυκά και όλα τα παχυντικά τρόφιμα ανήκουν πλέον στο παρελθόν, η ζυγαριά αρνείται πεισματικά να κατέβει. Και τότε είναι που αρχίζουμε να τα βάζουμε με τον κακό μεταβολισμό μας, ή τον προβληματικό θυρεοειδή μας ή ακόμα ακόμα και με το «κακό» μας γονίδιο. Προτού, ωστόσο, αρχίσουμε να αναρωτιόμαστε τι πάει στραβά με τον οργανισμό μας και δεν ανταποκρίνεται στη δίαιτα, ίσως θα έπρεπε να αναρωτηθούμε μήπως τελικά αυτό που πάει στραβά είναι η ίδια η δίαιτα.
Αυτό λοιπόν που συμβαίνει πολλές φορές είναι πως η λέξη «υγιεινό» δεν συνεπάγεται απαραίτητα και χαμηλές θερμίδες. Αντίθετα, πολλά είναι τα τρόφιμα εκείνα τα οποία εκτός από πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, είναι και ιδιαίτερα πλούσια θερμιδικά.
1. Παξιμάδι
Πολλές φορές ακούω τη φράση «έκοψα το ψωμί γιατί κάνω δίαιτα και τρώω μόνο παξιμάδια». Αυτό που οι περισσότεροι αγνοούν είναι πως το παξιμάδι, στην πραγματικότητα είναι αφυδατωμένο ψωμί, δηλαδή ψωμί από το οποίο έχει αφαιρεθεί το νερό. Αυτό καθιστά τα παξιμάδια μια τροφή «συμπυκνωμένων» θερμίδων. Έτσι, ενώ 1 φέτα ψωμί 30 γραμμαρίων θα περιέχει μόλις 80 θερμίδες, το γνωστό σε όλους μας κριθαροκούλουρο αντιστοιχεί σε περίπου 3,5 φέτες ψωμί, δίνοντας περίπου 300 θερμίδες.
2. Ταχίνι
Το ταχίνι αποτελεί ένα διατροφικό θησαυρό, καθώς φέρει όλα τα θρεπτικά συστατικά του σουσαμιού από το οποίο παρασκευάζεται, προσφέροντας στον οργανισμό τα πολύτιμα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα ω3 και ω6 λιπαρά οξέα. Ωστόσο, το τρόφιμο αυτό ανήκει στην οικογένεια των λιπών, γεγονός που το καθιστά ιδιαίτερα πλούσιο σε θερμίδες. Έτσι, η υπερβολική κατανάλωσή του, είτε μόνο του πάνω σε ψωμί, είτε σε γλυκά ή σάλτσες (π.χ. μπισκότα, μπάρες ή κέικ με ταχίνι, dressing με ταχίνι, κά.) μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους.
3. Καστανή ζάχαρη
Άλλη μια κοινή παρανόηση που επικρατεί είναι πως η καστανή ζάχαρη δεν έχει θερμίδες. Η αλήθεια είναι πως 1 κ.γλ ζάχαρη παρέχει στον οργανισμό περίπου 25 θερμίδες, όσες ακριβώς και η λευκή ζάχαρη. Η μόνη διαφορά είναι πως η ακατέργαστη ζάχαρη περιέχει και κάποια θρεπτικά συστατικά, σε αντίθεση με τη λευκή που αποτελεί πηγή «κούφιων» θερμίδων. Χρειάζεται λοιπόν ιδιαίτερη προσοχή και μέτρο στην κατανάλωση μαύρης ζάχαρης, αφού η υπερβολή μπορεί να μας κάνει να δούμε τη ζυγαριά να ανεβαίνει.
4. Αβοκάντο
Πολλοί πιστεύουν πως το αβοκάντο ανήκει στην οικογένεια των φρούτων, όμως στην πραγματικότητα αποτελεί πηγή λίπους. Είναι ένα θρεπτικό τρόφιμο πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, ενώ παράλληλα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη, γεγονός που το κάνει ιδιαίτερα πλούσιο θερμιδικά. Έτσι, καταναλώνοντας 1/2 αβοκάντο θα προσλάβει κανείς περίπου 180 θερμίδες.
5. Ξηροί καρποί
Οι ξηροί καρποί ανήκουν επίσης στην ομάδα του λίπους και άρα περιέχουν και αυτοί αρκετές θερμίδες. Πιο συγκεκριμένα:
- 15 φιστίκια
- 6 αμύγδαλα
- 2 καρύδια ⇒ 45 θερμίδες
- 6 κάσιους
- 1 κ.σ. ηλιόσποροι/ κολοκυθόσποροι
Έτσι, παρά τα θρεπτικά συστατικά τους (πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, λιποδιαλυτές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία) η ένταξή τους στο καθημερινό μας διαιτολόγιο θα πρέπει να γίνεται με μέτρο.
6. Μαύρη σοκολάτα
Η μαύρη σοκολάτα υπερέχει ξεκάθαρα της κανονικής καθώς δεν περιέχει βούτυρο, ενώ η υψηλή της περιεκτικότητα σε κακάο την καθιστά μία τροφή ιδιαίτερα πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Ωστόσο, παρά τα ευεργετικά για τον οργανισμό συστατικά της, σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους, αφού οι θερμίδες της ισοδυναμούν με αυτές μίας σοκολάτας γάλακτος (100 γρ. σοκολάτας περιέχουν περίπου 450 θερμίδες)
Λαμβάνοντας λοιπόν τα παραπάνω, καταλαβαίνει κανείς πως η υγιεινή διατροφή δεν συνεπάγεται απαραίτητα και με μείωση του βάρους. Αυτό δε σημαίνει πως τα τρόφιμα αυτά είναι απαγορευτικά, αντίθετα η κατανάλωσή τους συνίσταται να γίνεται με ένα μέτρο.
Λένα Εμμανουήλ, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc Αθλητική Διατροφή