Τρόφιμα & Ποτά

Αλάτι Ιμαλαΐων ή ροζ αλάτι: πόσο ευεργετικό είναι τελικά;

Τι είναι το ροζ αλάτι Ιμαλαΐων;

Το ροζ αλάτι εξορύσσεται από  το δεύτερο μεγαλύτερο ορυχείου αλατιού στον κόσμο που βρίσκεται στο Πακιστάν και φαίνεται να αποτελείται από 98% χλωριούχο νάτριο (αλάτι).

Η χημική του σύσταση είναι όμοια με αυτή του επιτραπέζιου κοινού αλατιού, καθώς αποτελείται από 98%  χλωριούχο νάτριο (αλάτι).

Το υπόλοιπο 2% αποτελείται από ιχνοστοιχεία όπως το κάλιο, το μαγνήσιο και το ασβέστιο, τα οποία δίνουν στο άλας το χαρακτηριστικό ροζ χρώμα, καθώς και μια διαφορετική γεύση.

Πώς χρησιμοποιείται στο φαγητό;

Η παρόμοια σύσταση του ροζ αλατιού σε χλωριούχο νάτριο το κάνει εξίσου αλμυρό με το κοινό αλάτι, άρα η ποσότητα που απαιτείται κατά το μαγείρεμα είναι παρόμοια με αυτή του απλού αλατιού.

Ιδιότητες φερόμενες ως “ευεργετικές”

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύς λόγος για το ροζ αλάτι, και τα πιθανά οφέλη του στην υγεία. Τι ισχύει όμως στην πραγματικότητα;

# Χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο

Πολλοί υπερτασικοί ασθενείς επιλέγουν το ροζ αλάτι, καθώς θεωρούν πως δεν περιέχει πολύ νάτριο και άρα δεν αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Το συστατικό που επηρεάζει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης είναι το νάτριο, το οποίο βρίσκεται στο αλάτι με τη μορφή χλωριούχου νατρίου. Λαμβάνοντας, λοιπόν, υπόψη το γεγονός πως η περιεκτικότητα του σε χλωριούχο νάτριο είναι παρόμοια με αυτή του επιτραπέζιου αλατιού, καταλαβαίνει κανείς πως η επίδρασή των δύο αυτών αλατιών στην αρτηριακή πίεση είναι η ίδια. Έτσι, η κατανάλωσή του, και ειδικά από ασθενείς με υπέρταση, θα πρέπει να γίνεται με μέτρο.

# Πλούσιο σε ιχνοστοιχεία

Μία από τις βασικές διαφορές του ροζ αλατιού από το κοινό επιτραπέζιο αλάτι είναι πως εκτός από χλωριούχο νάτριο περιέχει και ένα μικρό ποσοστό (2%) ιχνοστοιχείων. Ωστόσο, δεδομένης της σύστασης για χαμηλή πρόσληψη νατρίου, στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, η προσλαμβανόμενη ποσότητα ιχνοστοιχείων είναι πολύ χαμηλή ώστε να φέρει οποιαδήποτε ευεργετική επίδραση στον οργανισμό.

# Περισσότερο φυσικό προϊόν

Το επιτραπέζιο αλάτι υπόκειται σε επεξεργασία κατά την οποία προστίθενται ουσίες που αποτρέπουν τη δημιουργία συσσωμάτων.

Αντίθετα, το ροζ αλάτι είναι λιγότερο επεξεργασμένο και δεν περιέχει πρόσθετα.

Σημεία που θα πρέπει να προσεχθούν…

Το ιωδιούχο αλάτι, όπως μπορεί να καταλάβει κανείς και από το όνομά του, είναι ένα αλάτι εμπλουτισμένο με ιώδιο, συστατικό απαραίτητο για τη καλή λειτουργία του θυρεοειδούς. Το αλάτι Ιμαλαΐων περιέχει ιώδιο σε πολύ μικρότερες ποσότητες. Για το λόγο αυτό θα πρέπει τα άτομα που έχουν έλλειψη ιωδίου να στραφούν σε εναλλακτικές πηγές του συστατικού αυτού.

Λένα Εμμανουήλ, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc Αθλητική Διατροφή

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s