«Ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα» λέει μια παροιμία. Τα μήλα έχουν την τιμητική τους το χειμώνα, αφού τρώγονται σκέτα, σε χυμούς, σε γλυκά (π.χ. μηλόπιτα), ακόμη και σε σαλάτες. Έχετε όμως σκεφτεί πως εκτός από ωμά, μπορείτε να τα φάτε και ψητά; Τα ψητά μήλα αποτελούν ένα ιδιαίτερα υγιεινό σνακ, το οποίο συνδυάζει την πλούσια γλυκιά γεύση με τη μεγάλη θρεπτική αξία. Απολαύστε τα σκέτα, με μέλι και κανέλα ή σε συνδυασμό με άλλα τρόφιμα και… καλή σας όρεξη!
.
Για τα ψητά μήλα στο φούρνο…
- Ξεφλουδίστε τα μήλα και κόψτε τα σε ροδέλες.
- Σε ένα ταψί στρώστε αντικολλητικό χαρτί και τοποθετήστε τα κομμένα μήλα. Πασπαλίστε με λίγη κανέλα και ψήστε στους 160’ για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν χρώμα και να μαλακώσουν.
.
Ψητά μήλα με κανέλα και μέλι
Αφήστε τα μήλα να κρυώσουν ελαφρά και περιχύνετε τα με μέλι. Εάν θέλετε προσθέστε και χοντροσπασμένα καρύδια.
.
Ψητά μήλα με γιαούρτι
Ετοιμάστε ένα πολύ γευστικό σνακ σερβίροντας τα ψητά μήλα με γιαούρτι (ή παγωτό), και απολαύστε ένα γευστικό επιδόρπιο που θα σας ικανοποιήσει την όρεξη για γλυκό, ενώ θα σας εφοδιάσει και με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.
.
Ψητά μήλα με γάλα και βρώμη
Απολαύστε τα ψητά μήλα και στο πρωινό σας. Προσθέστε τα σε ένα μπολ γάλα με βρώμη, και δώστε στο πρωινό σας μία διαφορετική γεύση και ενέργεια για ένα δυναμικό ξεκίνημα της ημέρας. Στο πιάτο αυτό μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ξηρούς καρπούς, δίνοντας έξτρα γεύση.
.
Λένα Εμμανουήλ, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc Αθλητική Διατροφή