Τι είναι η χοληστερόλη;
Η χοληστερόλη είναι μια λιπαρή ουσία απαραίτητη για τη λειτουργιά των κυττάρων και την παράγωγη και τον μεταβολισμό των ορμονών. Αποτελεί συστατικό των κυττάρων μας ενώ κυκλοφορεί και ελεύθερη στο αίμα. Η χοληστερόλη προέρχεται είτε από την τροφή που καταναλώνουμε ή από τον ίδιο τον οργανισμό, καθώς το συκώτι παράγει την αιτούμενη ποσότητα.
Τι είναι η «καλή» HDL και η «κακή» LDL χοληστερόλη;
Υπάρχουν 2 είδη χοληστερόλης: η HDL ή αλλιώς «καλή» χοληστερόλη και η LDL ή «κακή» χοληστερόλη.
- Η HDL απομακρύνει τις λιπαρές ουσίες από τις αρ
τηρίες και τις μεταφέρει στο συκώτι από όπου τελικά αποβάλλονται από τον οργανισμό
- Η LDL, αντίθετα, μεταφέρει λιπαρές ουσίες πάνω στα τοιχώματα των αρτηριών με αποτέλεσμα τη στένωση τους και την παρεμπόδιση της κυκλοφορίας του αίματος.
Χοληστερόλη και Καρδιαγγειακά Νοσήματα
Τα υψηλά επίπεδα ολικής χοληστερόλης, καθώς επίσης και τα υψηλά επίπεδα LDL χοληστερόλης (γνωστής και ως κακή χοληστερόλη) αποτελούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Αντίθετα τα υψηλά επίπεδα της HDL χοληστερόλης είναι επιθυμητά καθώς φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο για εμφάνιση καρδιαγγειακών.
Όπως, λοιπόν, γίνεται φανερό από τα παραπάνω ο στόχος είναι η μείωση ή διατήρηση των επιπέδων της ολικής και LDL χοληστερόλης στα φυσιολογικά επίπεδα και η αύξηση της HDL.
Ταξινόμηση των επιπέδων της ολικής, LDL και HDL χοληστερόλης
Ολική χοληστερόλη |
<200 mg/dl 200-239 mg/dl ≥ 240 mg/dl |
Φυσιολογικά
Οριακά αυξημένα Αυξημένα |
LDL χοληστερόλη |
< 100 mg/dl 100-129 mg/dl 130-159 mg/dl 160-189mg/dl ≥ 190 mg/dl |
Φυσιολογικά
Λίγο πάνω από το φυσιολ. Οριακά αυξημένα Αυξημένα Πολύ αυξημένα |
HDL χοληστερόλη |
< 40 mg/dl ≥ 60 mg/dl |
Χαμηλά
Αυξημένα |
Τρόποι αύξησης της HDL χοληστερόλης:
- Αύξηση της φυσικής δραστηριότητας
- Μείωση σωματικού βάρους στα φυσιολογικά επίπεδα
- Περιορισμός των προσλαμβανόμενων από την τροφή λιπών στο 30% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης.
- Για τους καπνιστές, ελάττωση του καπνίσματος
Λένα Εμμανουήλ, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc Αθλητική Διατροφή