Τι είναι οι φυτικές ίνες;
Οι φυτικές ίνες είναι θρεπτικά συστατικά των τροφίμων που ανήκουν στην ομάδα των υδατανθράκων.
Αυτό που τις κάνει να διαφέρουν από τους υπόλοιπους υδατάνθρακες είναι ότι οργανισμός δεν μπορεί να τις πέψει, το οποίο σημαίνει ότι δεν απορροφώνται από τον οργανισμό μας, και άρα δεν μας δίνουν θερμίδες. Οι φυτικές ίνες διέρχονται από τον γαστρεντερικό σωλήνα (στόμα, οισοφάγος, στομάχι, λεπτό έντερο) και καταλήγουν στο παχύ έντερο όπου μία ποσότητα αυτών υφίσταται κάποια επεξεργασία από τα βακτήρια που φυσιολογικά «κατοικούν» εκεί. Τα υπολείμματα των φυτικών ινών απεκκρίνονται από τον οργανισμό με τα κόπρανα.
.
Κατηγορίες φυτικών ινών:
Οι φυτικές ίνες, ανάλογα με τη διαλυτότητά τους στο νερό χωρίζονται σε 2 κατηγορίες:
• τις διαλυτές και
• τις αδιάλυτες φυτικές ίνες.
Οι διαλυτές φυτικές ίνες βρίσκονται στη βρώμη, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια (φασόλια, φακές, ρεβίθια), ενώ οι αδιάλυτες εντοπίζονται σε δημητριακά ολικής άλεσης.
.
Λειτουργίες φυτικών ινών:
Οι διαλυτές φυτικές ίνες φαίνεται πως:
• συμβάλλουν στην ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα,
• μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης.
Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες συμβάλλουν στη καλή λειτουργία του εντέρου (βοηθούν στην απορρόφηση νερού από τα κόπρανα) και έτσι:
• ανακουφίζουν από τη δυσκοιλιότητα,
• προστατεύουν από την εμφάνιση ασθενειών στο έντερο (καρκίνος παχέος εντέρου).
.
Πόσες φυτικές ίνες πρέπει να καταναλώνουμε;
Η σύσταση πρόσληψης φυτικών ινών είναι 25 g ημερησίως. Η σύσταση αυτή δεν ισχύει για ορισμένες περιπτώσεις ατόμων στα οποία συνίσταται διατροφή χαμηλή σε υπόλειμμα (π.χ σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, σπαστική κολίτιδα, κλπ).
.
Λένα Εμμανουήλ, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc Αθλητική Διατροφή
elemmanouil@gmail.com
Μια σκέψη σχετικά μέ το “Φυτικές ίνες… πόσες πρέπει να προσλαμβάνουμε;”