Το σπιτικό popcorn αποτελεί μια καλή εναλλακτική πρόταση για όσους αγαπούν να βλέπουν ταινίες παρέα με… αλμυρά σνακ. Η αντικατάσταση των κλασικών συσκευασμένων τσιπς από ένα μπολάκι popcorn θα σας γλιτώσει από πολλές θερμίδες, ενώ θα ικανοποιήσει την όρεξη για ένα αλμυρό σνακ.

Η θρεπτική αξία του pop corn

Καταναλώνοντας 3 φλιτζάνια σπιτικό popcorn (περίπου 1 μπολ), προετοιμασμένο με λίγο λάδι, θα πάρετε μόλις 165 θερμίδες, οι οποίες θα προέρχονται κυρίως από τους υδατάνθρακες του καλαμποκιού και από τα λίπη του ελαιολάδου. Εκτός από το χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο, τα σπιτικά popcorn υπερτερούν σε σχέση με τα έτοιμα αλμυρά σνακ τύπου τσιπς, καθώς περιέχουν ελάχιστα trans λιπαρά, γεγονός που τα καθιστά περισσότερο υγιεινά. Μάλιστα, ετοιμάζοντας μόνος σας το αγαπημένο αυτό σνακ, έχετε τον έλεγχο τόσο της ποιότητας του λαδιού που θα χρησιμοποιήσετε, όσο της ποσότητάς του.  Τέλος, τα popcorn είναι πλούσια σε φυτικές ίνες (3 φλ. τσαγιού popcorn θα μας δώσουν 3,3 g φυτικών ινών), συστατικά ιδιαίτερα ευεργετικά για την υγεία.

.

Πώς θα τα ετοιμάσετε;

Η παρασκευή pop corn στο σπίτι είναι μία ιδιαίτερα εύκολη διαδικασία. Για να ετοιμάσετε τα γευστικά αυτά σνακ θα χρειαστείτε:

  • ½ φλ. τσαγιού καρπό καλαμποκιού
  • 3 κ. σούπας ελαιόλαδο
  • Αλάτι

Ετοιμασία:

  1. Βάζετε το λάδι σε μία κατσαρόλα με καπάκι και το αφήνετε στο μάτι της κουζίνας να ζεσταθεί.
  2. Ρίχνετε μέσα το καλαμπόκι, πασπαλίζετε με λίγο αλάτι και τοποθετείτε το καπάκι. Τα ποπ κορν θα αρχίσουνε μετά από λίγο να σκάνε.
  3. Όταν ο ρυθμός που σκάνε μειωθεί, αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και περιμένετε μερικά δευτερόλεπτα, μέχρι να σταματήσουν εντελώς να σκάνε pop corn.
  4. Τα pop corn είναι έτοιμα για σερβίρισμα!

.

Λένα Εμμανουήλ, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc Αθλητική Διατροφή

elemmanouil@gmail.com

Advertisements